Executie drugshandelaars in Indonesië opnieuw vertraagd

De Indonesische president Joko Widodo komt begin februari aan in Maleisië. Onder zijn bewind is Indonesië veel strenger geworden voor drugshandelaars. Foto EPA / Fazry Ismail

De executie van tien drugssmokkelaars in Indonesië heeft opnieuw vertraging opgelopen. Het beroep dat enkelen van de veroordeelden had aangetekend, wordt voorlopig namelijk niet behandeld, zo besloot een Indonesische rechtbank vandaag. De Indonesische regering liet gisteren al weten het doodvonnis pas te zullen voltrekken zodra de rechtbank uitspraak heeft gedaan.

De behandeling van het beroep wordt opnieuw een week vooruitgeschoven, zo liet de advocaat van een van de veroordeelden na het besluit aan persbureau Reuters weten. Een groot deel van de tien drugshandelaars heeft beroep aangetekend. Onder de ter dood veroordeelden zijn twee Australiërs en mensen met de Franse en Braziliaanse nationaliteit.

Weken tot maanden vertraging

Het tiental werd al meer dan tien jaar geleden ter dood veroordeeld voor het smokkelen van heroïne. Ze deden onlangs een gratieverzoek aan de Indonesische president Joko Widodo, maar die wees dat resoluut af. Ze hopen nu dat de rechtbank Widodo – die een streng drugsbeleid heeft – oplegt om nogmaals naar het verzoek te kijken.

Dat het doodvonnis van de groep veroordeelden voorlopig niet wordt voltrokken, werd gisteren ook al min of meer duidelijk. Vice-president Jusuf Kalla stelde toen dat Indonesië de executies niet zou uitvoeren zolang de juridische gevechten nog bezig waren. Hij sprak van een vertraging van “weken, misschien wel maanden”.

In januari Nederlander geëxecuteerd

Volgens Kalla kijkt de Indonesische regering uitvoerig naar de gratieverzoeken die uit onder meer Australië, Brazilië en Frankrijk komen. In januari ging het land wel over tot de executie van een groep gevangenen die veroordeeld waren voor drugshandel. Onder hen was ook de 62-jarige Nederlander Ang Kiem Soei.

    • Joost Pijpker