Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Ex-Kamerlid VVD Houwers door als eenmansfractie - ‘coalitie kwetsbaar’

Houwers in de plenaire zaal tijdens het vragenuur.
Houwers in de plenaire zaal tijdens het vragenuur. Foto ANP / Robert Vos

Het omstreden oud-VVD-Kamerlid Johan Houwers keert terug in de Tweede Kamer. Niet namens de VVD, maar als eenling. VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra spreekt van “pure zetelroof”, meldt ANP.

Maandag werd bekend dat Houwers niet meer welkom was bij de VVD-fractie, nadat het Openbaar Ministerie bekend had gemaakt dat Houwers een boete van 4.000 euro heeft moeten voldoen voor hypotheekfraude.

Coalitie kwetsbaar

Nu Houwers in de Kamer blijft, raakt de VVD een zetel kwijt. De regeringspartijen behouden slechts een nipte meerderheid van 76 van de 150 zetels (40 voor VVD en 36 voor coalitiepartner PvdA). Het besluit van Houwers kan daarom grote gevolgen hebben voor de coalitie.

Twitter avatar tomjanmeeus Tom-Jan Meeus Nu @johanhouwers als 1mansfractie terugkeert, blijft Teeven op de reservebank én kan elke ontevreden VVD’er of PvdA’er de coalitie gijzelen

Houwers gold als eerste kandidaat om Mark Verheijen op te volgen, de liberale politicus die onlangs stopte als Kamerlid na berichtgeving van NRC over zijn declaratiegedrag als gedeputeerde van de provincie Limburg. Houwers stapte medio 2013 op als Kamerlid nadat de rijksrecherche een onderzoek tegen hem had ingesteld op verdenking van valsheid in geschrifte, oplichting en witwassen. Justitie achtte bewezen dat Houwers een hypotheeklening had verkregen met valse stukken. Het strafrechtelijk onderzoek naar de VVD’er werd na het voldoen van de boete afgesloten.

Omdat de beschuldigingen tegen Houwers daarmee niet zijn weggenomen, is hij niet meer welkom bij de VVD-fractie. “In de VVD-fractie is voor fraudeurs geen plek”, zei Zijlstra eerder.

Teeven was wel welkom

Fred Teeven, die vorige week aftrad als staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, was na Houwers de volgende op de lijst om Verheijen op te volgen. Teeven was wel welkom in de fractie, had Zijlstra aangegeven. De kans was aanzienlijk dat hij kon terugkeren, maar dat is door het zetelverlies voorlopig van de baan.

Wat de reden is voor Houwers om in de Tweede Kamer te blijven, heeft hij nog niet bekendgemaakt. Maar als “zoveelste” eenmansfractie op rechts zal zijn invloed waarschijnlijk niet groot zijn, zegt politiek redacteur Tom-Jan Meeus. Dat terwijl de gevolgen voor de VVD groot zijn.

“De coalitie is nu heel kwetsbaar voor dissidenten. Elk ontevreden Kamerlid van de PvdA of VVD kan nu dreigen het kabinet op te blazen.”