Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

IS eist aanslag Bardomuseum Tunis op - negen arrestaties verricht

De omgeving van het Bardo Museum wordt nog steeds streng bewaakt.
De omgeving van het Bardo Museum wordt nog steeds streng bewaakt. AP / Christophe Ena

Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslag van gisteren op het Bardomuseum in de Tunesische hoofdstad Tunis.

Dat blijkt uit een audio-opname die op internet is verschenen. In de boodschap worden de twee schutters “ridders van Islamitische Staat” genoemd.

Het dodental van de aanslag is opgelopen tot 23. Onder de doden zijn achttien buitenlandse toeristen, meldt het lokale ministerie van Volksgezondheid. Drie slachtoffers kwamen uit Tunesië, alsmede de twee daders van de aanslag. Zeker vijftig mensen raakten gewond.

Negen arrestaties verricht

De autoriteiten in Tunesië hebben negen verdachten opgepakt. Vier van hen zouden direct betrokken zijn bij de aanslag, vijf anderen zouden hen ondersteuning hebben verleend vanuit andere plekken in het land, meldt persbureau AP.

Premier Habib Essid liet eerder vandaag weten dat de autoriteiten vooralsnog geen connecties met extremistische organisaties hadden vastgesteld. Een van de twee schutters was bekend bij de veiligheidsdiensten, maar stond daar niet in de boeken om “bijzondere” redenen, aldus Essid. Uit veiligheidsoverwegingen zijn in alle grote steden in Tunesië militairen gestationeerd.

Twaalf slachtoffers van Zwitsers cruiseschip

Veel slachtoffers zijn toeristen die naar Tunis waren gekomen met een cruiseschip. Het Zwiterse bedrijf MSC Cruises maakte bekend dat twaalf van zijn gasten onder de doden zijn. Een Italiaanse cruisebedrijf, Costa Cruises, verloor drie gasten door de aanslag. Het bedrijf heeft Tunis inmiddels als bestemming geschrapt.

Niet alle slachtoffers zijn nog geïdentificeerd, meldt het ministerie. Sommigen werden zonder officiële papieren binnengebracht in ziekenhuizen. Onder de doden is in elk geval een Belgische vrouw en een Spaans echtpaar.

Een Spaans stel dat na de aanslag spoorloos was, bleek zich in het museum te hebben verstopt. Ze kwamen 24 uur na de aanslag tevoorschijn.