Close Up: Erwin Blumenfeld

NPO 2, 23.00-23.55u.

Erwin Blumenfeld (1897-1969) is de fotograaf die de meeste covers voor het wereldberoemde modeblad Vogue schoot. De documentaire Erwin Blumenfeld: The Man Who Shot Beautiful Women – uitgezonden als onderdeel van Close Up – gaat in op zijn leven en carrière. Het duurde even voordat de in Duitsland geboren Blumenfeld succes had. Hij kon pas van zijn foto’s leven toen hij de 40 gepasseerd was. In de jaren 50 werd hij de best betaalde fotograaf ter wereld. Filmsterren, modellen, zangeressen; iedereen wilde voor hem poseren.

Hij maakte portretten van Marlene Dietrich, Bette Davis, Grace Kelly en een jonge Audrey Hepburn. Zijn vernieuwende stijl maakte veel indruk. Modefotograaf Sølve Sundsbø: „Hij veranderde de regels van fotografie.” De obsessie van Blumenfeld voor vrouwen was geen geheim. Zo zei hij ooit: „Ik kan nooit van één vrouw houden. Ik hou van vrouwen.” Daardoor was zijn privéleven een stuk minder succesvol dan zijn carrière. In de documentaire komen fotografen Sundsbø, Rankin en Nick Knight en het voormalige fotomodel Carmen Dell’Orefice aan het woord. Verder zijn er veel beroemde foto’s uit het archief van Blumenfeld te zien.

Thijs Schrik