Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Nieuws

DNB heeft vragen aan zakenbank NIBC over kwestie-Hoek

2009-08-18 12:00:25 DEN HAAG - Exterieur van het hoofdkantoor van zakenbank NIBC in Den Haag. ANP VALERIE KUYPERS
2009-08-18 12:00:25 DEN HAAG - Exterieur van het hoofdkantoor van zakenbank NIBC in Den Haag. ANP VALERIE KUYPERS Foto ANP

Financieel toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) heeft vragen over het beleid van zakenbank NIBC. Dat blijkt uit een gisteren gepubliceerd vonnis van de rechtbank in Rotterdam. In het vonnis staat dat DNB wil weten of de bank verplichtingen op het gebied van de geschiktheid en betrouwbaarheid van haar bestuurders en commissarissen is nagekomen.

Aanleiding is het feit dat oud-Delta Lloyd-topman Niek Hoek commissaris is bij NIBC. Hoek is begin dit jaar vertrokken bij Delta Lloyd na een conflict met DNB. Naar aanleiding van dat conflict gaat DNB Hoek hertoetsen op zijn betrouwbaarheid en geschiktheid als commissaris bij NIBC, zo blijkt uit het vonnis.

NIBC is nog “niet op de hoogte”

President-commissaris Wim van den Goorbergh van NIBC zegt in een reactie dat zijn bank “niet op de hoogte is gesteld” door DNB. Volgens een woordvoerder van NIBC is er geen sprake van een onderzoek naar het beleid van NIBC, maar vraagt DNB alleen om de gebruikelijke informatie in het kader van de hertoetsing van Hoek. Een woordvoerder van DNB zegt “niets toe te kunnen voegen aan wat de woordvoerder van NIBC zegt”. DNB gaat nooit in op in individuele gevallen, aldus de woordvoerder. Om diezelfde reden zegt hij ook niet te kunnen uitsluiten dat DNB aanvullende vragen aan NIBC wil stellen.

Hoek heeft bij de rechter geprobeerd hertoetsing te voorkomen. Ook eiste hij dat de rechter DNB zou verbieden om NIBC te informeren over de voorgenomen hertoetsing. De rechter verwierp beide eisen. Van den Goorbergh is gisteren door DNB geïnformeerd over de hertoetsing, zegt hij. Een dag eerder was hij al geïnformeerd door Hoek.

Van den Goorbergh zegt dat NIBC de uitkomst van de hertoetsing afwacht. „Het gaat om een conflict tussen Delta Lloyd en DNB, over aangelegenheden bij Delta Lloyd”, benadrukt hij. „Wij beoordelen hem uitsluitend op zijn functioneren bij ons. Wij zien geen aanleiding voor een onderzoek.”

Update 21:00: Dit artikel is geüpdatet met nieuwe informatie.