Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Economie

DNB eiste vertrek van Delta Lloyd-topman Niek Hoek

2009-11-03 00:00:00 AMSTERDAM - Delta Lloyd-bestuursvoorzitter Niek Hoek opent dinsdag tijdens de eerste handelsdag van Delta Lloyd de beurs in Amsterdam. Ongeveer 40 procent van de aandelen Delta Lloyd komt naar de beurs. De Britse verzekeraar Aviva blijft na de beursgang in bezit van een meerderheidsbelang. ANP GERALD VAN DAALEN
2009-11-03 00:00:00 AMSTERDAM - Delta Lloyd-bestuursvoorzitter Niek Hoek opent dinsdag tijdens de eerste handelsdag van Delta Lloyd de beurs in Amsterdam. Ongeveer 40 procent van de aandelen Delta Lloyd komt naar de beurs. De Britse verzekeraar Aviva blijft na de beursgang in bezit van een meerderheidsbelang. ANP GERALD VAN DAALEN Foto ANP

Toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) heeft begin vorig jaar het vertrek geëist van Niek Hoek, bestuursvoorzitter van Delta Lloyd. Zij deed dit onder dreiging van een hertoetsing van Hoeks betrouwbaarheid en geschiktheid voor de functie. Dat blijkt uit een gisteren gepubliceerde uitspraak van de rechtbank in Rotterdam. Daaruit is ook op te maken dat DNB een onderzoek instelt naar NIBC, vanwege het commissariaat van Hoek bij die zakenbank.

Op 17 januari 2014 deelde DNB per brief aan Hoek mee dat hij uiterlijk medio februari zijn vertrek bij Delta Lloyd moest aankondigen. Anders zou de toezichthouder de hertoetsingsprocedure in gang zetten. Op deze manier kon de bestuursvoorzitter de koninklijke weg bewandelen en een formele afkeuring vermijden. Hoek overschreed het ultimatum, maar maakte op 2 april toch bekend met vervroegd pensioen te zullen gaan.

Conflict over derivaten

DNB dreigde ook met de hertoetsing van financieel directeur Emiel Roozen en twee andere hoge managers. Roozen is inmiddels afgetoetst op het criterium geschiktheid en moet van de toezichthouder uiterlijk per 1 januari volgend jaar weg. Delta Lloyd vecht dit bij de rechter aan, evenals de recordboete van 22,8 miljoen die DNB afgelopen december oplegde.

Directe aanleiding voor de boete en de hertoetsingen was een conflict over een transactie met rentederivaten door Delta Lloyd in de zomer van 2012. De verzekeraar bouwde toen haar indekking tegen rentestijgingen af,  en spaarde zo een hoop geld uit. Volgens DNB deed Delta Lloyd dit op basis van vertrouwelijke informatie, die afkomstig was van de toezichthouder. Delta Lloyd zelf zegt dat de informatie breed bekend was in de markt.

Hoek heeft altijd ontkend dat hij onder druk van DNB is vertrokken. Hij is per 1 januari vervangen door Hans van der Noordaa. Emiel Roozen is nog in functie. Het proces vindt plaats in de zomer.