Dit schrijven andere media vandaag

Foto AP

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media vandaag?

Imtech blij met veel klachten

Het technische bedrijf Imtech kreeg afgelopen jaar lekker veel klachten. Daar is het bedrijf blij mee, schrijft de Volkskrant. Dat er voorheen maar zo’n drie klachten per jaar binnenkwamen, was “een teken dat de bedrijfscultuur niet goed was”, zegt bestuursvoorzitter Gerard van de Aast. “Het was een onnatuurlijk laag aantal voor een bedrijf met dertigduizend man.” Hij heeft gestreefd naar “nieuwe openheid”, en dat lijkt te werken.

Klachten variëren van zich misdragende leidinggevenden tot collega’s die bedrijfsmateriaal stelen. De meeste van de 91 klachten gingen over zaken die vóór 2013 speelden.

Het ging niet goed met technisch installatiebedrijf Imtech: in 2014 daalde de omzet vorig jaar met 8 procent. Maar het afgelopen jaar is de situatie gestabiliseerd. Zo is de schuld gehalveerd, en dit jaar verwacht het bedrijf quitte te spelen. Het aandeel steeg alweer met 12,6 procent.

De problemen waren vooral intern, zegt een analist van Theodoor Gilissen in de Volkskrant. Er zou sprake zijn van omkoopschandalen en fraude in Duitsland en de Verenigde Arabische Emiraten. Met de “nieuwe openheid” van Van de Aalst moet dat soort schandalen uitgeroeid worden.

Fugro wil niets van Boskalis weten

Baggeraar Boskalis heeft een vijfde van de aandelen van bodemonderzoeker Fugro, maar zou er wel meer willen hebben, weet De Financiële Telegraaf. Dat lukt echter niet, door verschillende beschermingsconstructies van Fugro.

Boskalis wilde op de aandeelhoudersvergadering van Fugro, op 30 april, stemmen over die constructies. Dat agendapunt is nu echter gewist. Het lukte Boskalis deze week ook al niet om via de rechter af te dwingen dat één van de drie beschermingsconstructies wordt opgeheven.

Fugro wilde wel “discussiëren” over het voorstel van Boskalis, maar stemmen is uit den boze. Dat zou “de sluizen openzetten voor massieve golven van onzekerheid en speculatie”, aldus de advocaat van Fugro in het Financieele Dagblad, na de rechtszitting, afgelopen dinsdag.

Fugro vreest voor een overname van Boskalis. Peter Berdowski, topman bij Boskalis, zei eerder in het FD dat “Fugro doet alsof er een tank voor de deur staat”. Advocaat Harm-Jan de Kluiver van Fugro zei dinsdag: “Er staat geen tank voor de deur, maar hij staat wel om de hoek geparkeerd.” De beschermingswallen van Fugro worden door Boskalis omschreven als “duistere Antilliaanse constructie”.

OR Martinair vecht reorganisatie aan

Martinair Cargo leidt verlies en moet daarom van tien toestellen naar vier, wil Air France-KLM. Het Financieele Dagblad meldt dat de ondernemingsraad (OR) nu naar de rechter stapt. Door de inkrimping verliezen 110 van de 140 piloten hun baan, er verdwijnen 130 banen onder het grondpersoneel en nog eens vijftig in het buitenland.

Een eerder plan van de OR heeft de KLM-directie afgewezen. In dat alternatieve plan zou Martinair in plaats van vier, zes vliegtuigen houden. De OR vraagt zich nu af of KLM wel serieus naar het plan gekeken heeft. Als argument gebruiken de vertegenwoordigers van de OR dat de reorganisatieplannen die nu op tafel liggen, tientallen miljoenen euro’s extra kosten.

Het FD citeert een van de vertegenwoordigers die constateert dat er sprake is van een “groeiende invloed vanuit Parijs binnen de Air France-KLM Groep”. Mogelijk heeft die invloed iets te maken met de afwijzing van het plan van de ondernemingsraad.

    • Eefje Rammeloo