Economie

Dit is wat je vandaag moet weten

Goedemorgen, NRC Q-lezer. Dit is ons dagoverzicht.

Ze zijn verhuurder van 1,4 miljoen auto’s, eigendom van Volkswagen, gevestigd in Nederland én gewild over de hele wereld: Leaseplan. Investeerders uit Nederland, Groot-Brittannië, Singapore en Abu Dhabi willen het leasebedrijf overnemen.

Stop eens met beleggen in kolen, olie en gas. Dat vragen 10.498 deelnemers deze week van het grootste pensioenfonds van Nederland. Maar daar luistert het waarschijnlijk niet naar.

Hardlopers zijn voor Nike al jaren de belangrijkste inkomstenbron. Maar blijft dat wel zo? Vandaag de kwartaalcijfers van het merk.

Papierfabriek Crown van Gelder gaat van de beurs. Tenminste, als de aandeelhouders daar vandaag mee akkoord gaan.

Poldernieuws

Lekker veel klachten voor Imtech, schrijft de Volkskrant. Het gaat meteen een stuk beter met het bedrijf.

Boskalis wil méér aandelen Fugro, maar de bodemonderzoeker houdt de baggeraar buiten de deur. De Financiële Telegraaf bericht daarover.

De ondernemingsraad van Martinair wil dat Air France-KLM serieus kijkt naar hún reorganisatieplan, meldt het Financieele Dagblad. Dat is namelijk goedkoper en kost minder banen.

While you were sleeping… in the US

Herbalife heeft alle schijn tegen, maar volgens de Amerikaanse rechter is het toch echt geen piramidespel. Dat meldt Reuters.

Miljardairs Bloomberg en Gates nemen het op voor arme landen die zich verdedigen tegen de agressieve tabakindustrie, aldus Financial Times.

De Russen willen geen Opel of Chevrolet, schrijft Forbes. Daarom gaat General Motors weg uit Rusland.

While you were sleeping… in Asia

Betalen met je smartphone wordt ’t helemaal in China. Xiaomi biedt zelfs rente op overschrijvingen, meldt de South China Morning Post.

Het Japanse mega-bedrijf Hitachi benoemt een buitenlander tot bestuurder. Volgens de Nikkei Asian Review werkt dat verfrissend.

Yahoo houdt het voor gezien in China. En dat kost behoorlijk wat banen, berekende The Australian.

Veel succes vandaag. Dit dagoverzicht versturen we ook iedere ochtend als nieuwsbrief. Interesse? Meld je dan aan en ontvang hem elke dag om 5:30 uur gratis in je mailbox.