De Nederlandsche Bank blijft ex-baas Delta Lloyd achtervolgen

Niek Hoek, ex-baas Delta Lloyd foto GERALD VAN DAALEN/anp

Financieel toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) heeft vorig jaar gedreigd om Niek Hoek, toenmalig bestuursvoorzitter van Delta Lloyd, te hertoetsen op diens geschiktheid en betrouwbaarheid. Dat blijkt uit een gisteren gepubliceerde uitspraak van de rechtbank in Rotterdam. De procedure is nooit formeel gestart, omdat Hoek drie maanden later, in april 2014, bekendmaakte vervroegd met pensioen te gaan.

Aanleiding voor het besluit van DNB was een langer slepend conflict. DNB legde de verzekeraar afgelopen december een recordboete van 22,8 miljoen euro op omdat Delta Lloyd in de zomer van 2012 financieel voordeel zou hebben behaald door te handelen op basis van vertrouwelijke informatie die afkomstig was van DNB.

Delta Lloyd vecht de boete bij de rechter aan. De verzekeraar zegt gehandeld te hebben op basis van informatie die breed in de markt beschikbaar was. Ook wil Delta Lloyd dat de rechter het door DNB geëiste vertrek van financieel directeur Emiel Roozen tegenhoudt.

DNB heeft Roozen wel hertoetst op zijn geschiktheid voor de functie, en hem afgekeurd. Zij wil dat Roozen uiterlijk per 1 januari 2016 weggaat. Tevens heeft de toezichthouder gedreigd twee andere hoge managers te hertoetsen.

Na het aangekondigde vertrek van Hoek heeft DNB besloten hem alsnog te hertoetsen, nu wat betreft zijn geschiktheid en betrouwbaarheid als commissaris bij zakenbank NIBC. Hoek vocht dit aan in kort geding, en eiste dat DNB het voornemen tot toetsing niet meldde bij NIBC. Het is nog onbekend of Hoek in beroep gaat.