De FIFA is eruit: WK voetbal Qatar inderdaad in de winter

De Duitsers vieren het scoren van de winnende goal in de laatste WK finale afgelopen zomer tegen Argentinië. ANP-EPA / Chema Moya

Dat het wereldkampioenschap voetbal van 2022 in Qatar plaatsvindt is een rariteit waar de liefhebber maar moeilijk aan went. Het aanpassingsvermogen wordt nu definitief nog wat verder op de proef gesteld want de FIFA heeft bekendgemaakt dat het toernooi ook nog eens in de winter wordt gespeeld.

De finale van het WK staat gepland voor 18 december, zo melden de BBC en Reuters na bevestiging binnen de wereldvoetbalbond. Die vergadert vandaag en morgen in al haar wijsheid onder leiding van voorzitter Sepp Blatter over onder meer het omstreden WK in de oliestaat.

‘Eindelijk’

De perschef van de FIFA Walter De Gregorio zegt dat het toernooi net als voorgaande WK’s een maand gaat duren. Aanvankelijk werd bekendgemaakt dat pas morgen het langverwachte besluit naar buiten zou worden gebracht. Met een zeker gevoel voor humor probeerde De Gregorio er nog wat moois van te maken:

“Eindelijk weten we wanneer de finale is. Het is een zondag [zoals altijd, red.] en trouwens: het is de nationale feestdag van Qatar. Dus het plaatje is compleet. En er is nog genoeg tijd voor de kerstinkopen.”

De UEFA wilde dat het WK een week later zou eindigen en dus ook later zou beginnen. Maar de FIFA vond dat een finale op 23 december te dicht tegen de kerstdagen aanzat. Hoe de Europese voetbalbond zijn clubtoernooien om het WK heen gaat plannen is nog onduidelijk.

Clubs in vanaf november zonder internationals?

Ook de nationale bonden zullen hun competities drastisch moeten aanpassen. Inclusief een gangbare WK-voorbereiding zullen de clubteams hun spelers al eind oktober of zeker begin november moeten afstaan aan de nationale teams.

“We zullen nu met alle betrokken partijen moeten gaan praten, vooral ook over de internationale speelkalender. Maar we zijn blij dat er nu een besluit is genomen en dat we concrete plannen kunnen gaan maken en uitvoeren.” - Walter De Gregorio, perschef FIFA.

De belangenvereniging van Europese clubs (ECA), waarbij meer dan 200 clubs zijn aangesloten, had een voorkeur voor de maand mei. Met het WK in november en december 2022 zullen in dat seizoen de nationale competities flink moeten gaan improviseren. De ECA eist daarvoor een flinke financiële compensatie van de FIFA.

Blatter: iedereen voor kerst weer thuis

De beslissing van het uitvoerend comité om het WK in de winter te houden van de FIFA komt niet geheel onverwacht. Een werkgroep van de FIFA kwam vorige maand al tot de conclusie dat het WK in Qatar in verband met de ongekende zomerse hitte beter in november en december kon worden gespeeld. Januari en februari 2022 waren geen goede opties voor de FIFA vanwege de concurrentie van de Winterspelen in die periode van dat jaar.

Eerder sprak Blatter zijn voorkeur uit voor een WK-finale op 18 december. “Dan is iedereen voor de kerst weer thuis”, zo luidde de redenering van de bejaarde Zwitser. Het is de eerste keer in de WK-historie sinds 1930 dat de mondiale titelstrijd niet in de Europese zomer wordt gespeeld.

    • Jules Seegers