De manager bij Harley-Davidson smeert zelf zijn boterhammen

2014-05-10 12:31:43 AMSTERDAM - Het logo van Harley-Davidson op een motor. Motorrijders komen bijeen in Amsterdam en Eindhoven om met een toerrit het imago van motorclubs te verbeteren. ANP BAS CZERWINSKI Foto ANP

NRC Q wil alles weten van jouw werkdag. En van die van Francis Nijman (44), districtsmanager Nederland bij Harley-Davidson Benelux (twaalf werknemers) en verantwoordelijk voor de elf Harley-dealers in ons land.

Rij je zelf op een Harley?

“Domme vraag. Ik reis vaak met de auto, maar als het weer en het werk het toelaat met de motor. Met een Harley natuurlijk.”

Hoe ziet je ochtend eruit?

“Ik sta om zeven uur op. In bed kijk ik al even op mijn telefoon wat er vandaag op de agenda staat en of ik nog mailtjes heb, uit Amerika bijvoorbeeld. Daarna maak ik de broodjes voor mijn zoon, voor op school, en kijk ik op mijn iPad wat er in het nieuws is. Ook controleer ik even waar de files staan. Vandaag ga ik bij twee dealers langs, in Eindhoven en Rotterdam. Ik kijk naar hoe het met de verkoop en de bestellingen gaat, met de acties, de marketing en met het personeel.”

Francis Nijman, districtmanager Nederland bij Harley-Davidson, in één van de elf dealers in ons land

Een foto die is geplaatst door NRCQ (@nrcqnl) op

Wat eet je als lunch?

“Ik neem meestal zelf wat boterhammen mee. En af en toe blijf ik bij een dealer hangen om een hapje mee te eten. Bij één dealer in het oosten van het land bijvoorbeeld. Zijn vrouw belt me de dag ervoor altijd op, hoeveel sneetjes brood ik wil en of er één of twee Bounty’s bij moeten. Mijn baan nodigt natuurlijk ook wel uit om veel langs de weg te eten en een soort zwemband te creëren die je niet meer af krijgt. Toch probeer ik dat te voorkomen. Ik eet geen balletje bij de pomp.”

Hoeveel telefoontjes en mailtjes krijg je op een dag?

“Zo’n twintig telefoontjes. Ik zie steeds meer verschuiven naar e-mail, ongeveer zestig tot zeventig op een dag. Daar scan ik doorheen op mijn telefoon. Op de belangrijkste antwoord ik, ook ’s avonds nog. Mijn vrouw vindt dat wel eens vervelend. Ik niet, ik ben bezig met mijn hobby. Harley-Davidson is echt een vrijetijdsproduct. Niemand móet een Harley hebben. Iedereen die er een heeft, wíl dat graag.”

Tot hoe laat werk je door?

“Meestal ben ik tussen vier en zes uur wel thuis. Dan doe ik daar nog wat administratie, zoals het schrijven van een bezoekverslag. Ook ’s nachts ligt mijn telefoon nog wel naast mijn bed, het is mijn wekker. Maar eigenlijk word ik nooit gebeld. En mocht het toch gebeuren dan slaap ik er toch wel doorheen.”

Hoeveel vrienden heb je op je werk?

“Grappig, die vraag wordt ons ook gesteld in een interne vragenlijst. Ik heb op kantoor en bij de dealers toch wel ongeveer vijf mensen die ik ook nog zou zien als ik hier niet zou werken. Tijdens onze jaarlijkse reis naar het hoofdkantoor in Amerika leer je je collega’s goed kennen. En dan gaat het echt niet alleen maar over werk.”

    • Marieke ten Katen