Reserves Engelse culturele instellingen lopen snel terug

Financiering van culturele instellingen is in Engeland de afgelopen jaren sneller afgenomen dan ooit. Dat blijkt uit de cultuurindex die deze week is gepubliceerd door de National Campaign for the Arts. Die maakt zich zorgen over teruglopende reserves bij de culturele instellingen.

Door forse bezuinigingen steekt de nationale overheid eenderde minder in cultuur sinds de index voor het eerst in 2007/2008 werd berekend. Lokale overheden hebben hun cultuuruitgaven met een kwart teruggebracht. Die terugloop in overheidsfinanciering is deels gecompenseerd door de opbrengsten uit de National Lottery.

De NCA waardeert die rol van de loterij , maar waarschuwt ook. De Arts Council, die in Engeland subsidies verdeelt, had eerst het beleid dat loterij-inkomsten alleen additioneel zijn, nu zijn er instellingen die volledig afhankelijk zijn geworden van loterij-inkomsten.

Ook door verhoging van bezoekersinkomsten hebben culturele instellingen hun opbrengsten verhoogd. Dat kwam door een sterke verhoging van ticketprijzen. Over sponsoring en schenkingen kon de NCA geen gegevens meer krijgen. De subsidie is stopgezet voor de instantie die de filantropische inspanningen in kaart bracht.

De index, samengesteld uit 20 indicatoren van financiering, publieksdeelname en economische impact, kwam uit op 111, vier punten lager dan een jaar eerder.