Boze verhuurders dagen V&D weer voor de rechter

Warenhuis ondervindt tegenstand bij reddingsplan

De verhuurder van het V&D-pand in Den Bosch eist de volledige huur.
De verhuurder van het V&D-pand in Den Bosch eist de volledige huur. Foto Hans van der Poel/Novum

Een faillissement mag voorlopig zijn afgewend, maar V&D is nog niet uit de ellende. Gisteren moest de warenhuisketen zich voor de vierde keer in anderhalve maand tijd bij de rechtbank melden. Drie keer waren het boze verhuurders die een kort geding aanspanden, één keer de vakbonden FNV en CNV.

Het draait om de herstructureringsplannen die V&D in de tweede helft van januari heeft aangekondigd. De warenhuisketen lijdt al decennia verlies, naar eigen zeggen mede doordat de huur- en loonlasten te hoog zijn. En dus moeten die omlaag.

Onder grote druk en na felle protesten ging het merendeel van de vastgoedeigenaren vorige maand uiteindelijk akkoord met een reddingsplan, waarin staat dat V&D zes maanden slechts 43 procent van de huur betaalt.

Als ze dat niet hadden gedaan, zeggen de verhuurders, was V&D failliet gegaan en hadden ze met lege, soms onverhuurbare panden gezeten. Hun redenering: liever tijdelijk minder huur dan voor een langere periode helemaal geen inkomsten.

Drie van de ruim vijftig verhuurders weigeren mee te doen. Zij hebben de overeenkomst niet getekend en eisen dat V&D gewoon de volledige huur betaalt. Vorige week diende hierover een rechtszaak in Enschede, gisteren in Den Bosch.

Beter iets dan niets

V&D had in januari gehoopt dat het ‘beter iets dan niets’-argument ook voor de werknemers zou opgaan. Het personeel zou vast liever salaris inleveren dan zijn baan verliezen, was de aanname. De vakbonden vochten de eenzijdig opgelegde loonsverlaging echter aan en werden in het gelijk gesteld door de rechter. Hij oordeelde dat V&D te hoog had ingezet en verwierp het loonoffer van 5,8 procent (dat kon oplopen tot 10 procent).

Hoe het nu verder moet? V&D is in hoger beroep gegaan tegen het vonnis. De zaak dient vermoedelijk in mei of juni. Tegelijk probeert V&D alsnog met de vakbonden tot een akkoord te komen over een loonsverlaging. V&D-advocaat Willem Jan van Andel zei gisteren voor de rechtbank in Den Bosch dat de kans „nihil” is dat de partijen er niet uitkomen. De bonden willen het niet op hun geweten hebben als 10.500 werknemers hun baan verliezen, zei Van Andel.

Aangezien de bonden eerder een loonoffer van 2 procent hebben voorgesteld, en V&D op 5,8 procent zat, ligt de uitkomst in het midden, is zijn verwachting.

Over een sociaal plan voor de vijftig werknemers van het hoofdkantoor die worden ontslagen, is afgelopen week een akkoord bereikt.

Voor wat betreft de huurkwestie is het afwachten wat de voorzieningenrechter in Enschede oordeelt. Het kort geding dat afgelopen donderdag diende was aangespannen door Mondia Investments, de eigenaar van het V&D-pand in Hengelo. Op 26 maart volgt de uitspraak.

Hoewel de rechter in Den Bosch gisteren urenlang heeft zitten luisteren naar de juridische strijd tussen V&D en vastgoedbeheerder Metroprop, hoeft hij vooralsnog geen vonnis te wijzen. Drie uur na de start van het kort geding kwamen de partijen overeen dat zij tóch nog eens met elkaar in gesprek gaan buiten de rechtszaal. „Er is een openingetje”, sprak Van Andel hoopvol in de wandelgangen.

Dan is er nog één verhuurder over die „dwarsligt”, zoals V&D dat noemt. Die partij, Komen Vastgoed Beheer, zou nog een stap verder willen gaan. Volgens RTL Nieuws wil de eigenaar van de winkel in Den Helder het faillissement van V&D aanvragen. Komen Vastgoed Beheer wil niet reageren.

In tweeën gesneden

Met de overige verhuurders is V&D in gesprek over een structurele huurverlaging voor de lange termijn. Dat kan bijvoorbeeld door winkeloppervlakte in te leveren. V&D-advocaat Van Andel noemde gisteren als voorbeeld het V&D-pand in winkelcentrum Hoog-Catharijne in Utrecht. Die winkel wordt „in tweeën gesneden”.

Op die manier houdt V&D – „dat in Utrecht veel te veel ruimte heeft” – een kleinere winkel over en dat betekent: lagere huurlasten. De eigenaar, IEF Capital, kan de andere helft van het pand verhuren aan een andere partij. Naar verluidt neemt de Ierse prijsvechter Primark er zijn intrek. „Een win-win-situatie”, zei Van Andel.