Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Defensie

‘Boko Haram doodde tientallen vrouwen Bama na huwelijk’

Vrouwen en kinderen die gevlucht zijn voor de terreur van Boko Haram in een vluchtelingenkamp in buurland Niger.
Vrouwen en kinderen die gevlucht zijn voor de terreur van Boko Haram in een vluchtelingenkamp in buurland Niger. AFP / Olatunji Omirin

De strategisch belangrijke herovering door het Nigeriaanse leger van de stad Bama lijkt een fors hogere prijs te hebben dan gedacht. AFP meldt dat daar “tientallen” vrouwen door Boko Haram zijn “afgeslacht” voor de militanten de stad eerder deze week ontvluchtten.

Het persbureau sprak meerdere getuigen die reppen over vrouwen die door de strijders van de terreurgroep werden gedwongen met hen te trouwen. Voordat het leger Bama maandag na ruim een half jaar bezetting heroverde werden de vrouwen vermoord, volgens getuigenissen om te voorkomen dat zij in handen van “ongelovigen” zouden vallen.

‘Puur’

De Boko Haram-strijders zouden gevreesd hebben dat de vrouwen opnieuw zouden trouwen. Door ze te doden bleven ze volgens getuigen “puur” en zou vervolgens in de hemel “hereniging” plaatshebben.

AFP sprak met vijf getuigen die stellen dat de moslimextremisten Bama ontvluchtten toen het Nigeriaanse leger de stad naderde. De militairen deden er een week over om de Noord-Nigeriaanse stad te heroveren; volgens getuigen was het vermoorden van de vrouwen toen al begonnen.

Ontvoerde schoolmeisjes

Volgens een van de getuigen, een moeder van drie kinderen, hadden de militanten de aanval van het leger op hun bolwerk zien aankomen. Bama ligt in het centrum van de noordelijke provincie Borno, het centrum van waaruit Boko Haram de afgelopen jaren opereert en de laatste maanden ook buurlanden zoals Tsjaad, Kameroen en Niger wet te bereiken.

Boko Haram zou na het vertrek uit Bama naar de nabijgelegen stad Gwoza zijn getrokken. Het gedwongen huwelijken afsluiten is een vaker gehoorde aanpak van de terreurgroep, zoals vorig jaar toen ruim tweehonderd schoolmeisjes in Nigeria ontvoerd werden.

De getuigen worden nu door het leger beschermd in de hoofdstad Maiduguri van deelstaat Borno.