Zwart geschminkte minister bedoelt het goed

‘Zwarte’ minister Didier Reynders

Als blanke je gezicht zwart schminken in het openbaar kan leiden tot verhitte debatten. Toch zag de Belgische minister Didier Reynders (Buitenlandse Zaken) „er geen graten in” om verkleed als Zwarte Piet door Brussel te paraderen.

De Franse televisie zoomde tijdens de jaarlijkse Optocht van de Noirauds (zwarten) op hem in en tweette: ‘Kan hij dit doen zonder Afrika te choqueren?’ Een rel was geboren. De Amerikaanse actrice Mia Farrow sprak er al schande van. Human Rights Watch bemoeide zich er mee: „Is de positie van de minister houdbaar?”

Brusselaars lachen er om. De Vereniging van de Zwarten werd opgericht in 1876 om kinderen in nood te helpen. Gulle gevers in de optocht verkleedden zich traditiegetrouw als Afrikaanse edelmannen, om anoniem te blijven. Behalve Reynders liep ooit ook kroonprins, en nu koning, Filip mee.