Bank opent met ruim 250 gewonden

Betoging tegen opening nieuw kantoor Europese Centrale Bank eindigt in ravage en geweld.

Oproerpolitie en demonstranten botsten gisteren in Frankfurt bij het nieuwe kantoor van de Europese Centrale Bank, dat 1,3 miljard euro heeft gekost. Foto Kai Pfaffenbach/Reuters

Een rookwolk stijgt op in een hoek van het plein voor de oude opera in de binnenstad van Frankfurt. De volgens de politie zeventienduizend demonstranten tegen de politiek van de Europese Centrale Bank stromen tegen zeven uur ’s avonds hier samen, na een rustige optocht. Die begon met toespraken van onder anderen Noami Klein, het icoon van de antiglobaliseringsbeweging.

Twee jongens met Guy Fawkes-maskers schelden op de alomtegenwoordige politie. Ze hebben het idee dat de optocht wordt geblokkeerd. Vanuit de lucht klinkt zoals de hele dag het geraas van een politiehelikopter. Een groepje Italiaanse communisten van middelbare leeftijd, sommigen gehuld in de vlag van hun partij, staat besluiteloos voor de opera. Op het balkon van het classicistische gebouw dineren dames en heren in avondkleding. Wie naar binnen wil, krijgt van politieagenten te horen dat het gaat om een privé-evenement.

Ravage

Een van de Italianen legt net uit dat ze met de bus uit Italië zijn gekomen om te protesteren tegen de Europese monetaire politiek als verderop wordt geduwd en geschreeuwd. Pelotons massaal aanwezige oproerpolitie stromen erheen. De Italiaan kijkt bezorgd. „Een provocatie. En dat zal nu het donker wordt alleen maar toenemen.” De groep verdwijnt snel naar elders.

Nu draait ook de geluidswagen van de organisatie Blockupy die de betoging heeft georganiseerd, het plein op. De betogers worden bedankt, het was een mooie dag, de demonstratie is afgelopen. „Tot de volgende keer!”

Veel activisten, verkleed als clowns, zijn dan al ruim veertien uur in touw. Hun dag begon met een aanval op het nieuwe gebouw van de ECB, dat gisteren in kleine kring feestelijk werd geopend. Het gaat de demonstranten niet eens om de uit de hand gelopen kosten van de 180 meter hoge kantoortoren: 1, 3 miljard euro. Dat is volgens de organisatoren alleen maar een verder bewijs voor hun stelling dat de Europese bank „de belangen van de aandeelhouders vertegenwoordigt en de sociale afbraak en verarming in crisislanden van de Europese Unie versterkt”. Blockupy is voortgekomen uit Occupy in 2011 en is een verbond van onder meer vakbonden, antiglobalistische, anti-fascistische en feministische actiegroepen, maar ook politieke partijen als die Linke in Duitsland en Syriza in Griekenland.

Gisterochtend vroeg richtten een paar duizend betogers een ravage aan rond de Europese Bank, die al dagen zwaar wordt bewaakt door de politie. De kantoortorens van Frankfurt werden gehuld in rook afkomstig van brandende vuilnisbakken en autobanden. De politie twitterde een filmpje waarop te zien is dat een groepje gemaskerde activisten een politiebureau met stenen bekogelt en politieauto’s in brand steekt. Vier auto’s gingen in vlammen op.

Volgens een woordvoerder van de politie raakten tachtig agenten gewond door een bijtend zuur dat de demonstranten gebruikten. Veertien anderen raakten gewond door stenen. De politie zette waterkanonnen en traangas in en hield 19 mensen aan in verband met geweldpleging. Volgens Blockupy raakte aan de kant van de demonstranten zeker honderdvijftig mensen gewond door politiegeweld. Beide partijen gaven elkaar gisteravond de schuld van de gewelddadigheden.

‘Ergste aanvallen’

In Duitsland barstte vandaag de discussie los over de rellen, die volgens de politie de „ergste aanvallen” waren op de politie in de afgelopen jaren. Mario Draghi, de president van de ECB, zei gisteren in zijn openingstoespraak dat de betogers „mogelijk niet begrepen hebben dat ons handelen er juist op is gericht economische schokken op te vangen”. De Bondsdag zou vanmiddag over de demonstratie debatteren. Afgezien van die Linke hebben alle partijen het geweld veroordeeld.

    • Frank Vermeulen