Alle Nederlandse Apache-helikopters voorlopig aan de grond

Wegens het ongeluk afgelopen dinsdag in Mali, blijven alle 28 Nederlandse Apache helikopters voorlopig aan de grond. Vandaag is een onderzoeksteam vertrokken naar Mali.

Nederlandse Apache-helikopters op het vliegveld van Gao. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

Wegens het ongeluk afgelopen dinsdag in Mali, blijven alle 28 Nederlandse Apache-helikopters voorlopig aan de grond. Vandaag is een onderzoeksteam vertrokken naar Mali. Ze gaan onder meer onderzoek doen op de plek waar de Apache is neergestort. Dat meldt een woordvoerder van het ministerie van Defensie. Bij het ongeluk in Mali kwamen twee Nederlandse vliegers om het leven.

Het aan de grond houden van de toestellen is volgens het ministerie van Defensie een standaardmaatregel. Hoelang het onderzoek gaat duren is nog niet duidelijk. De crashsite wordt beveiligd door commando’s.

Vliegbasis Eindhoven

De lichamen van de twee militairen die dinsdag omkwamen toen hun Apache-helikopter neerstortte in Mali, worden vrijdag rond 18.00 uur terug in Nederland verwacht. Ze komen aan op vliegbasis Eindhoven. Dat heeft luitenant-kolonel Peter Grijspaardt donderdag gezegd.

Stabiliteit herstellen

In het noorden van Mali is een VN-missie actief om de vrede en stabiliteit te herstellen. Het gebied wordt bedreigd door extremistische rebellen. Aan de missie levert Nederland ongeveer 450 manschappen, vier gevechtshelikopters (waarvan er dinsdag één neerstortte) en drie transporthelikopters. Nederland verzamelt inlichtingen en voert verkenningsmissies uit in het gebied.

    • Maarten Back