Geen verstoppertje in Ikea

‘Ikea verbiedt het spelen van verstoppertje in alle Nederlandse winkels’ kopten internationale media afgelopen week. Het warenhuis zou het verbod hebben uitgevaardigd nadat duizenden mensen via Facebook aangaven om in Ikea-vestigingen in Amsterdam, Eindhoven, Utrecht en Breda te komen spelen.

„Een verbod zou ik het niet noemen”, reageert Annique van der Valk, persvoorlichter van Ikea Nederland. „We hebben de organisatoren uitgelegd waarom we niet wilden dat de evenementen door zouden gaan. Ze hebben hier begrip voor getoond.” Volgens Van der Valk kan de veiligheid van klanten door het spelen van verstoppertje in gevaar kan komen. „Stel je loopt rond met je kind, terwijl er tienduizenden mensen rondrennen.”

In juli vorig jaar werd er in de Belgische vestiging van Ikea in Wilrijk wel toestemming gegeven om zich te verstoppen. Blogger Elise de Rijck (29) had de ludieke actie op een lijst staan van 30 dingen die ze voor haar 30ste wilde doen. 500 mensen verstopten zich toen een hele dag in kasten en onder bedden. Ikea België liet wel weten dat het een eenmalige, ludieke actie was. De eerste geplande Nederlandse verstopdag, 9 maart, in Eindhoven ging dus niet door, maar er staan nog dagen gepland in onder meer Amsterdam (3 april) en Utrecht (18 april). Mochten mensen komen spelen, treden de normale veiligheidsprotocollen in werking, meldt Van der Valk.

    • Xanne Visser