Wikipedia, maar dan heel anders

Elke week belicht nrc.next een start-up met potentie. Deze week: een online encyclopedie van experts

Bedrijf: Ensie Oprichters: Broers Bart en Tom Welzen

Het internet opnieuw organiseren en structureren: we hebben er allemaal weleens zin in. Broers Bart en Tom Welzen doen met Ensie, een platform met gespecialiseerde vakkennis, een poging tot een online naslagwerk.

Hoe werkt het?

Het is een online encyclopedie, en lijkt daarom een beetje op Wikipedia. Je hebt een statische pagina met een term, de definitie, en vervolgens de uitleg. Het grote verschil met Wikipedia is het aantal auteurs: bij Wikipedia schrijven allerlei mensen samen aan één artikel, bij Ensie wordt één artikel ook maar door één expert geschreven. Iedereen mag zich aanmelden als expert, waardoor het platform ook iets van een bloggersplatform wegheeft: een plek om specialistische kennis te delen. Er zijn al 120.000 unieke bezoekers per maand, terwijl er nog maar 3.000 termen in staan.

Waarom zou je dit gaan lezen?

In principe kom je met Google en Wikipedia natuurlijk al een heel eind als je informatie zoekt. De toegevoegde waarde van Ensie is dat je weet wie de informatie aanbiedt: bij elk stuk staat een foto en linkje naar het Linkedinprofiel. Zo schrijft ene Romy Kooij, die wijncursussen geeft, over alle verschillende soorten druiven. Omdat je op LinkedIn kunt zien hoeveel jaar ervaring zij heeft, ben je eerder geneigd haar te vertrouwen.

Worden de teksten gecontroleerd?

Doordat de auteur erbij staat, gaat Ensie ervan uit dat de Ensie-community elk artikel beoordeelt: populaire, goede teksten komen dus hogerop dan teksten die niet goed zijn beoordeeld. Om te voorkomen dat iemand extreem uitweidt mag een artikel maximaal 300 woorden zijn.

Wat is het verdienmodel?

Bedrijven kunnen onder hun bedrijfsnaam ook teksten schrijven. Dat kan vanaf 295 euro per jaar, voor 3 termen.