Wie nu geen winst maakt, doet iets fout

Dankzij de Europese Centrale Bank gaat het goed op de beurs. Wie profiteert?

Hoger, hoger, hoger. Al sinds oktober is de beweging op de Europese beurzen opwaarts.

Eén man is hoofdverantwoordelijk voor het gunstige beursklimaat: Mario Draghi. De president van de Europese Centrale Bank (ECB) begon deze maand met het opkopen van miljarden aan vooral staatsobligaties. De ECB betaalt. En dat geld belandt bij beleggers.

Beleggers zoeken naar rendement en omdat staatsobligaties steeds minder rente opleveren (Draghi koopt er heel wat op), komen alternatieven in beeld. Dat kunnen bedrijfsobligaties zijn, of onroerend goed, maar met name aandelen zijn aantrekkelijk. Dat zit zo: door de extra ECB-miljarden die beschikbaar zijn, verbeteren de economische verwachtingen. Meer vertrouwen, meer consumptie. En daar profiteren de meeste beursgenoteerde bedrijven van. En zij niet alleen. Dit zijn de winnaars van de huidige hausse op de beurs.

1. Particuliere beleggers

Particulieren beleggen veelal op de lange termijn. „Dat maakt dat ze eigenlijk altijd profiteren van dergelijke koersstijgingen”, zegt Hans Oudshoorn, beleggerstrainer bij Alex Vermogensbeheer. Net zo zeer als ze de klappen voelen wanneer de koersen instorten, wat de afgelopen vijftien jaar tweemaal gebeurde. Het aantal particuliere beleggers is sindsdien flink gedaald. Rond de Dot.com-bubbel in 2000 telde Nederland 1,9 miljoen beleggende huishoudens, blijkt uit cijfers van marktonderzoeksbureau Millward Brown. In juni 2014 waren dat er nog zo’n 770.000: een halvering ten opzichte van de laatste hausse in 2008. „Maar met de stijgende beurs en een aanhoudend lage rente is dat aantal vermoedelijk weer aan het stijgen”, zegt Vladimir den Baars van Millward Brown.

2. Vermogensbeheerders en beleggingsbanken

In de crisis trok een grote groep beleggers zich terug. Daarvoor in de plaats staat nu een nieuwe, veelal jonge groep beleggers op. Daarvan profiteren bedrijven als online broker BinckBank. Vorig jaar was 40 procent van haar nieuwe klanten jonger dan dertig jaar. Bij Robeco was dat 46 procent. Met name de lage rente doet hen besluiten hun spaargeld van de bank te halen om te beleggen, zegt Oudshoorn. „Sparen betekent nu langzaam arm worden. Zeker in vergelijking met de rendementen die op de aandelenmarkt worden behaald.”

3. Institutionele beleggers

De aandelen die pensioenfondsen aanschaffen zijn voor de lange termijn. „Als er nu pensioenfondsen zijn die op de beurs géén winst hebben gemaakt, dan hebben die toch iets verkeerd gedaan”, zegt Oudshoorn. Doet de beurs het goed, dan heeft dat positieve gevolgen voor hun dekkingsgraad: de verhouding tussen de waarde van hun beleggingen en de omvang van hun betalingsverplichtingen.

Die dekkingsgraden van pensioenfondsen staan nu juist onder druk, door de lage rente. Daardoor stijgen hun verplichtingen. Beleggingen van de fondsen op de beurs moeten eerst flink in waarde stijgen, voordat de schade van de lage rente kan worden gecompenseerd.

4. De bedrijven zelf

Als aandelen van beursgenoteerde bedrijven meer waard worden geeft dat extra financiële armslag. Het Nederlandse chipbedrijf NXP Semiconductors kocht onlangs de Amerikaanse concurrent Freescale voor 10,6 miljard euro, bestaande uit cash en krediet, maar vooral uit eigen aandelen.

Ook is dit een aantrekkelijk moment voor nieuwkomers. Frisdrankfabrikant Refresco stond eerst te koop, maar denkt nu met een beursgang meer op te kunnen halen. Onder meer brillenwinkelketen GrandVision en drankenmerk Bols profiteerden onlangs bij hun beursgang van het positieve sentiment onder beleggers.

    • Eva Oude Elferink
    • Mark Beunderman