We zoeken nog een vintage bank

Lyangelo Vasquez (34) is freelance story designer en historicus. Hij werkt onder meer voor de NPO en woont net samen in een huurhuis in Amsterdam. „Ik weet niet eens hoeveel ik verdien.”

Foto Bob van der Vlist

IN

‘Weet je dat ik niet eens weet hoeveel ik exact verdien? In elk geval steeds net genoeg om elke maand 2.000 euro salaris naar mezelf over te maken. De rest gaat naar mijn zakelijke rekening, daar betaal ik onder meer mijn werkruimte, de btw en inkomstenbelasting van. De ene keer is dat meer dan de andere keer. Soms heb ik namelijk twee klussen tegelijk en verdien ik in een maand 5.000 euro, en soms zit er wel werk in de pijplijn, maar heb ik op dat moment weinig te doen.

Zo ben ik voor de VPRO en de NTR vaak bezig met lange projecten. Ik heb bijvoorbeeld voor de serie De Gouden Eeuw een online krant bedacht die elke dag nieuws bracht van gebeurtenissen uit het verleden. En voor de herdenking van honderd jaar Eerste Wereldoorlog heb ik een interactieve longread gemaakt.

Aanvankelijk deed ik hetzelfde werk in dienst voor de NPO, maar in 2013 kreeg ik geen vast contract. Die zou ik later misschien alsnog kunnen krijgen, maar ik had geen geduld om daarop te wachten. Dus ging ik als freelancer verder. Zo heb ik meer vrijheid. Doordat ik al contacten in Hilversum had, kom ik gemakkelijk aan nieuw werk. Soms zit ik bijvoorbeeld vol en moet ik opdrachtgevers weigeren. Als ik geen groot project heb lopen, kom ik rond van werk als webredacteur voor bijvoorbeeld Andere Tijden. Of ik doe kleinere klussen buiten de NPO om.”

UIT

‘Ik ben net gaan samenwonen met mijn vriendin, we geven nu voornamelijk geld uit aan het inrichten van het huis. Ze is bij mij ingetrokken en we wilden het meer een plek van ons samen maken. We hebben de muren geverfd en de meubels die ik nog had uit mijn studententijd zijn de deur uit.

Daarvoor in de plaats kopen we nu her en der wat nieuws. Zo laten we een tafel maken door een bevriende meubelmaker. We zoeken nog een vintage bank en we maken een wandmeubel van spullen van Ikea en Hema. Het is erg leuk om samen zo’n mix van dingen te verzamelen. We zijn er tot nu toe zo’n 1.500 euro aan kwijt.

Hoe we straks de vaste lasten gaan verdelen weten we nog niet, daarvoor wonen we nog te kort samen. In het dagelijks leven houd ik niet echt bij hoeveel ik uitgeef. Het gaat op aan leven in Amsterdam: aan eten en drinken, een avondje uit, aan van die hipsterige dingen. Ik drink bijvoorbeeld graag bij White Label Coffee in de Baarsjes. Heerlijke koffie, maar dan betaal je voor een bakje al snel 3 euro.

Mijn vriendin en ik sparen om volgend jaar een lange reis naar Japan te maken. De geschiedenis en de bijzondere, soms merkwaardige cultuur van dat land intrigeren ons. Er komen zoveel dingen vandaan die onderdeel zijn geworden van de popcultuur: sushi, ninja’s, sumoworstelen, Nintendo, karaoke, ga zo maar door. Dat willen we van dichtbij meemaken.”

    • Liza Titawano