Kijken: wat doet een lid van Provinciale Staten? Op pad met Nico Heijmans

Nico Heijmans op bezoek bij boerderij van de familie De Kort. Foto NRC / AE

Voor kiezers is het soms lastig te bedenken waar de Provinciale Staten (PS) over gaan of te bedenken wat een lid van Provinciale Staten doet. Nico Heijmans, lid van PS in Brabant voor de SP noemt zijn positie zelf “tussen tafellaken en servet”. Nrc.nl ging een dagje mee op zijn werkbezoeken.

Heijmans (61), die al twintig jaar lid is van PS snapt dat mensen Provinciale Staten als bestuurslaag wat abstract vinden.

“We zitten er precies tussenin. We zijn geen gemeente en geen landelijke overheid, want we maken geen wetten. En we kunnen gemeenten ook niet zonder meer tot de orde roepen. Maar we kunnen gemeenten wel bij elkaar brengen als op bepaalde gebieden samenwerking nodig is.”

De SP’er, voor wie dit zijn laatste termijn zal worden, bedoelt dat hij het bredere plaatje van de provincie overziet. De provincie gaat bijvoorbeeld over de aanleg en onderhoud van regionale infrastructuur, natuur, en recreatie, maar ook bedrijfsterreinen.

Om zijn werk als lid van PS goed te doen, zijn werkbezoeken onmisbaar volgens Heijmans. We gingen een dagje met hem mee en zijn collega-Statenlid Francy van Iersel:

Een dagje Provinciale Staten from nrc.nl on Vimeo.

Ook als individu kun je aankloppen bij PS

Het is overigens een misverstand te denken dat individuen niet bij hem kunnen aankloppen, zegt Heijmans. Zo heeft hij laatste nog contact gehad met een lid van het Nederlands Amputeam, het amputatievoetbalteam:

    • Anouk Eigenraam