Diagnose van boekhandelaren: Nederland is deze Boekenweek bipolair

Teleurstelling bij boekhandels in het zuiden van het land, grote tevredenheid bij hun collega’s in het westen: de 80ste Boekenweek, die zondag eindigde en waanzin als thema had, leidt tot gemengde gevoelens, blijkt uit een rondgang langs boekhandels.

René Hollaers, eigenaar van boekhandel Van Kemenade & Hollaers in Breda, zegt dat hij verschillende collega’s heeft horen klagen. Ook in zijn eigen zaak viel de Boekenweek tegen. „Midweeks was de omzet niet goed, net als de animo bij de presentaties. Titels van Dimitri Verhulst [schrijver van het Boekenweekgeschenk, red] verkochten aardig maar niet geweldig. Joris Luyendijk deed het geweldig, net als ‘de dikke Steinz’.”

Een medewerker van De Drukkerij in Middelburg zegt dat de omzet vergelijkbaar was met die van 2014. „En dat jaar was het een slechte Boekenweek.” Opvallend is volgens hem de verminderde interesse in het Boekenweekgeschenk en de „lauwe stemming” bij presentaties. „Volgens mij heeft dat geschenk een upgrade nodig. Het lijkt erop alsof het een gewoonteartikel is geworden.”

Een vergelijking met vorig jaar is voor de Amsterdamse vestiging van Athenaeum Boekhandel „oneerlijk”, zegt directeur Maarten Asscher: „Door het wegvallen van de Polarevestiging aan het Koningsplein kregen wij zo’n ongelofelijke toestroom aan mensen. Die tsunami hadden we dit jaar niet.” De vestiging in Haarlem draaide „een fractie” meer omzet dan in 2014.

Voor de Rotterdamse boekhandel Van Gennep is het juist een „megagoede Boekenweek” geweest, zegt eigenaar Monique van Oosterhout. Haar viel het enthousiasme op voor zowel het Boekenweekgeschenk als het actuele boekenaanbod: „Veel klanten kochten stapeltjes boeken. Er waren duidelijk veel titels waar mensen zin in hadden: Maarten ’t Hart, de nieuwe Umberto Eco.”

Maandag worden de verkoopcijfers van de Boekenweek bekend.

    • Roderick Nieuwenhuis