Secret Service wil graag trainen in replica Witte Huis

Om de beveiligers van het Witte Huis beter te kunnen opleiden, moet er een gedetailleerde replica van het gebouw komen. Dit heeft het hoofd van de Secret Service gisteren bepleit in het Huis van Afgevaardigden. De kosten van een exacte kopie van de ambtswoning van de Amerikaanse president zouden neerkomen op 8 miljoen dollar (7,5 miljoen euro).

De replica is volgens Secret Service-topman Joe Clancy hard nodig. Op het trainingsterrein van de dienst in Maryland, even buiten de hoofdstad Washington, wordt nu geoefend op een parkeerplaats, zei Clancy. „We zetten een geïmproviseerd hek neer en meten dan precies de afstand tussen het hek bij het Witte Huis en het Witte Huis zelf. De begroeiing ontbreekt en we hebben de fontein niet. Eigenlijk hebben we geen realistisch beeld van het Witte Huis.”

De Secret Service ligt onder vuur na een reeks incidenten. In september klom Omar Jose Gonzalez, een Irak-veteraan, over het hek van het Witte Huis. Hij kon, met een mes op zak, tot diep in de East Room komen. Zogenoemde fence jumpers (hekspringers) komen steeds vaker voor bij het Witte Huis. Ook waren er incidenten met agenten die dronken werden en hoeren bestelden tijdens een staatbezoek aan Colombia.

Clancy’s voorganger trad vanwege alle incidenten in oktober af.