Vijftien en negen maanden cel geëist voor mishandeling conducteur

Personeel van NS en Prorail zijn aanwezig tijdens de zitting in de rechtbank in Almelo waar verdachten van een mishandeling van een machinist en conducteur op het Almelose station moeten voorkomen. Foto ANP/Vincent Jannink

In de rechtszaak tegen twee mannen die in december vorig jaar een conducteur en een machinist van de NS mishandelden zijn celstraffen van vijftien (vijf voorwaardelijk) en negen (vier voorwaardelijk) maanden cel geëist. Dat heeft de officier van justitie zojuist bekend gemaakt in de rechtszaal in Almelo.

Twitter avatar jeemgee Annette Toonen Strafeis mishandeling conducteur en machinist in Almelo: 15 maanden cel (vijf voorwaardelijk) voor C. en 9 (4 voorwaardelijk) voor J.

De 20-jarige J. uit Schiedam en de 30-jarige C. uit Rijssen vielen begin december vorig jaar een vrouw lastig op het perron in Rijssen. Toen een conducteur hen daarop aansprak, werd hij mishandeld. Een machinist die hem te hulp schoot onderging hetzelfde lot. Beiden moesten uiteindelijk met hoofdwonden naar het ziekenhuis. De twee verdachten sloegen op de vlucht maar konden worden opgepakt.

De eis is twee keer zo hoog als normaal op zware mishandeling staat omdat het Openbaar Ministerie hiermee duidelijk wil maken dat geweld tegen mensen met een publieke functie niet wordt getolereerd.

Demonstratie tegen toenemend geweld

Bij de rechtszaak zijn tientallen personeelsleden van de NS aanwezig om te demonstreren tegen het toenemende geweld tegen spoormedewerkers. Twee weken geleden nog werd een conductrice op het station in Hoofddorp dermate zwaar mishandeld dat ze aan verschillende breuken in haar gezicht geopereerd moest worden. Daarop riepen de NS en de vakbonden de overheid op extra maatregelen te nemen tegen de toenemende agressie.

Twitter avatar jeemgee Annette Toonen Grote opkomst NS-personeel rechtszaak mishandeling conducteur en machinist Almelo. Te weinig plaats op tribune. Mensen wachten in de hal.

Vorige week werden die extra maatregelen bekend. Zo zullen onder andere de poortjes op stations eerder dan gepland sluiten, komt er een stationsagent op de twintig grootste stations en komt er meer cameratoezicht. Staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu (PvdA) heeft vandaag een brief naar gemeentes verstuurd om mee te werken aan de versnelde sluiting van toegangspoortjes op stations.

Lees ook in NRC Handelsblad: Sleutel voor veiligheid bij NS ligt bij voorkomen zwartrijden (€).

    • Sam de Voogt