‘Verplichte uitwisseling over belastingontwijking’

Europese lidstaten zouden vanaf begin volgend jaar verplicht informatie moeten uitwisselen over hoe ze multinationals helpen om zo min mogelijk belasting te betalen. Dat heeft de Europese Commissie vanochtend voorgesteld. Via een vanuit Brussel beheerde database moeten landen kunnen zien of ze door belastingdeals elders worden benadeeld.

Het voorstel volgt onder meer op Luxleaks, de onthulling in november vorig jaar dat Luxemburg jarenlang honderden voor bedrijven gunstige ‘tax rulings’ tot stand bracht. Van een aantal landen, waaronder Nederland, Luxemburg en Ierland, onderzoekt de commissie nu belastingdeals, omdat die mogelijk neerkomen op illegale staatssteun. Het Europees Parlement is een enquête begonnen naar belastingpraktijken in de EU.

In de door de commissie beheerde database zou een beperkte hoeveelheid gegevens staan, over welke belastingdeal op welke gronden is gesloten. Als een land vermoedt dat het door zo’n afspraak belastinginkomsten misloopt, kan het in het desbetreffende land zelf meer informatie opeisen, inclusief bedrijfsgevoelige. Die openheid moet ertoe leiden dat het sluiten van deals minder aantrekkelijk wordt, aldus ingewijden.

Volgens een EU-functionaris komt de commissie later dit jaar met verdere voorstellen. De komende maanden wordt onderzocht of de concurrentiepositie van bedrijven in de EU niet verslechtert door zulke wetgeving.