Netanyahu en Herzog in balans

Foto Reuters

Hij mag dan al negen jaar premier zijn geweest en de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt, Benjamin Netanyahu kun je nooit afschrijven. De meeste exitpolls voorspelden gisteravond dat zijn rechtse Likud-partij minimaal op gelijke hoogte eindigt met zijn belangrijkste uitdager, het centrum-linkse Zionistische Kamp: 27 om 27 van de 120 Knessetzetels. In de laatste peilingen had de partij van lijsttrekker Isaac Herzog nog vier zetels voorsprong genomen. Het is op basis van deze voorlopige uitslag nog niet mogelijk om te voorspellen welke coalitie er zal komen. Veel zal afhangen van een nieuwe centrum-rechtse kandidaat, Moshe Kahlon, die tien zetels heeft behaald met zijn partij Kulanu. Zijn advies aan president Rivlin zal de doorslag geven: Netanyahu of Herzog als formateur? Kahlon kan stevige eisen stellen aan beide kandidaat-premiers om deel te nemen aan een coalitie – om te beginnen zijn gewenste ministerschap van Financiën. Mocht Herzog de meeste nominaties krijgen en als formateur aan de slag gaan, dan wordt het een helse klus om een coalitie te vormen. Een centrum-linkse coalitie kan niet zonder de dertien zetels van de twee ultra-orthodoxe partijen, maar die willen niet in één coalitie met het liberale Yesh Atid. Netanyahu zou het veel makkelijker hebben. Met Kulanu (tien zetels), Het Joodse Huis (acht), de ultra-orthodoxen (samen dertien) en Yisrael Beitenu (vijf) overschrijdt hij de benodigde 61 zetels. Een groot deel van de internationale gemeenschap hoopt echter op Herzog. Vooral omdat er onder Netanyahu’s leiding bar weinig is gebeurd om vrede te bereiken met de Palestijnen. Met Herzog als premier zullen de onderhandelingen met de Palestijnen wellicht heropend worden.

    • NRC