Verbrand die kleren!

Dolce & Gabbana hebben zich de woede op de hals gehaald van tal van beroemdheden. In een interview zei het modeduo tegen IVF te zijn. Elton John belooft nooit meer hun kleren te zullen dragen.

Een model van Dolce & Gabbana tijdens de fashion week van Milaan begin deze maand. Foto Alessandro Garofalo/Reuters

Elton John, die zondag via Instagram opriep tot een boycot van modeontwerpers Dolce & Gabbana, heeft inmiddels zeker 30.000 medestanders op internet gekregen. De Britse zanger deed zijn oproep #BoycottDolceGabbana naar aanleiding van uitspraken van het duo in het Italiaanse tijdschrift Panorama. Domenico Dolce (56) en Stefano Gabbana (52) lieten zich negatief uit over het homohuwelijk, het gebruik van de IVF-methode en draagmoeders om kinderen te krijgen.

„Kinderen die worden geboren via IVF zijn chemisch en kunstmatig (‘synthetisch’). Kinderen hebben een vader en een moeder nodig. Dat is in ieder geval hoe het hoort te zijn”, aldus het modeduo, ooit een stel.

‘Hoe durven jullie mijn mooie kinderen ‘synthetisch’ te noemen’, schreef Elton John (67) in zijn reactie. „Jullie moeten je schamen IVF zo te bekritiseren: een proces dat ontelbare mensen, hetero en homo, heeft geholpen hun droom te verwezenlijken om kinderen te krijgen. […] Ik zal nooit meer Dolce & Gabbana dragen.” Elton John heeft samen met zijn man David Furnish twee kinderen gekregen via IVF: Zachary in 2010 en Elijah in 2013.

In de prullenbak ermee, of in brand!

Twitteraars en Instagram-gebruikers namen Johns oproep #BoycottDolceGabbana over. Zoals zanger Ricky Martin, die zelf in 2010 uit de kast kwam na de geboorte van zijn tweeling door middel van IVF. Hij twitterde: ‘Jullie stemmen zijn te machtig om zoveel haat te verspreiden. Word wakker, het is 2015, houd van jezelf.’

Ryan Murphy, maker van televisieserie Glee, noemde de uitspraken een verspreiding van haat. „Deze designers hebben een verschrikkelijke visie die nooit in de mode zal zijn. Hun kleren zijn net zo lelijk als hun haat.”

En zo gaat het nog even door. Zangeres Courtney Love reageerde met de tweet: ‘Ik heb al mijn Dolce&Gabbana-kleren verzameld en wil deze verbranden.’

Oud-proftennisster Martina Navratilova, die afgelopen december trouwde met haar vrouw Julia Lemigova, dreigde niet met vuur, maar de prullenbak: „Jullie hebben gelijk, Elton en David. Mijn D&G T-shirts gaan de prullenbak in. Ik wil dat niemand ze meer draagt.”

Victoria Beckham reageerde met een minder scherpe reactie en betuigde via een tweet haar liefde aan Elton, David, Zachary en Elijah en ‘alle mooie IVF-baby’s’.

Aanhouden die kleren, zegt Gabbana

Ook families die kinderen hebben gekregen via IVF, betuigden hun steun aan de boycot door familiefoto’s op sociale media te plaatsen.

Om de uitspraken te nuanceren, plaatste Stefano Gabbana twee statements die onder andere op Instagram te lezen zijn. ‘Ik praat over mijn persoonlijke visie, zonder andere mensen op hun keuzes of beslissingen te beoordelen. We geloven in democratie en het fundamentele principe van vrijheid van meningsuiting. We wilden niemand hiermee kwetsen en geloven in vrijheid en liefde.’

Gabbana zette ook #JesuisD&G en #boycotfalsenews online. D&G-fans kwamen met #BoycotEltonJohn en #SupportDolceGabbana. Die zijn tot nu zo’n 2.700 keer gebruikt. Elton Johns protest zo’n 30.000 keer.

    • Xanne Visser