Van der Garde denkt dat zijn kansen in Formule 1 verkeken zijn

Van der Garde in de rechtbank in Melbourne. Hij kreeg gelijk, maar mocht opnieuw niet rijden. Foto EPA / Tracey Nearmy

Giedo van der Garde denkt niet dat hij ooit nog in de Formule 1 zal rijden. De Nederlander besloot dit weekeinde – na veel gesteggel – zijn strijd om een stoeltje bij Sauber te staken en daarmee is “de droom ten einde”. Dat schrijft hij vandaag in een verklaring op zijn Facebook-pagina.

Hoewel de 29-jarige coureur zelf besloot om niet langer een plek bij de Zwitserse renstal na te streven, is hij niettemin “bedroefd en heel erg teleurgesteld”:

“Sinds ik op mijn achtste begon met karten heb ik mijn hele loopbaan lang heel hard gewerkt om mijn droom te verwezenlijken en een succesvolle Formule 1-coureur te worden. Ik had gehoopt dat ik eindelijk de kans kreeg om te laten zien waartoe ik in staat ben.”

Sauber wilde niet buigen

Van der Garde besloot zaterdag vlak voor de kwalificatie voor Grand Prix van Melbourne om af te zien van een stoeltje bij Sauber. De renstal had hem toegezegd dat hij dit seizoen een plek zou krijgen, als hij vorig jaar testcoureur zou zijn. Toen het zover was, stelde Sauber twee andere coureurs aan.

Meerdere rechters gaven Van der Garde de afgelopen tijd gelijk in zijn strijd om gerechtigheid. Sauber wilde echter niet toegeven, omdat het laten starten van de Nederlander “levensgevaarlijk” zou zijn door zijn gebrek aan ervaring.

Schade aan team, Grand Prix en loopbaan coureurs

Van der Garde had in een uiterste poging nog beslag kunnen laten leggen op de renstal. In dat geval had Sauber in Melbourne niet van start kunnen gaan bij de eerste race van het seizoen. Volgens Van der Garde had hij op die manier het team om zeep geholpen:

“Ik had kunnen doorzetten, maar het werd in Melbourne heel duidelijk dat de teambaas niet met mij wilde werken, ook al had ik wel een contract. Door te blijven vechten tegen deze vasthoudendheid had ik wellicht het team kapotgemaakt. Ook had dat schade toegebracht aan de eerste Grand Prix in Melbourne […] en de loopbaan van de twee jonge coureurs Marcus Ericsson en Felipe Nasr.”

“Ik heb toen besloten dat ik niet wilde leven met die gedachte, ook al was het management van de renstal als enige verantwoordelijk voor de bizarre situatie waarin ik me bevond.”

Geen details over schikking

Uiteindelijk besloot Van der Garde daarom te schikken met Sauber, dat volgens Motorsport.com zo’n 15 miljoen euro betaalde om het contract af te kopen. Zijn manager kon dat bedrag gisteren tegenover persbureau ANP niet bevestigen. Wel wees hij erop dat de coureur snel meer duidelijkheid zou geven.

In zijn verklaring van vandaag stelt de Nederlander, die twee jaar geleden al eens een seizoen voor het achterhoedeteam Caterham reed, dat hij “een behoorlijke vergoeding” heeft gekregen. Exacte details kan hij niet geven. Wel stelt hij dat “mijn rechten eindelijk zijn erkend en ik iets van genoegdoening heb gekregen”.

    • Joost Pijpker