Jon Favreau verward met Jon Favreau

Jon Favreau (de acteur)
Jon Favreau (de acteur) Foto EPA

Dit zijn de overeenkomsten: ze zijn allebei blank, Amerikaans, man en relatief beroemd (in Amerika). Ze schrijven allebei. Dan nu de verschillen. De een is filmmaker, bekend als sidekick van superheld Iron Man. De ander was de speechschrijver van president Obama.

En oh ja, de twee luisteren allebei naar dezelfde naam: Jon Favreau. Daar ging het mis bij de Twentse krant TC Tubantia. Om de komst van de speechschrijver aan te kondigen – gisteren in Amsterdam – prijkte vrijdag een foto van de acteur op de voorpagina, naast een foto van Obama. De vergissing haalde de Amerikaanse krant The Washington Post.

„Behoorlijk wat Nederlanders zullen teleurgesteld zijn als ik verschijn”, grapte speechschrijver Favreau vrijdag op Twitter met een foto van Tubantia’s voorpagina. Gelukkig kon hij er om lachen. „Niemand verwachtte de acteur, behalve de redacteur van Tubantia zelf”, schreef hij in The Washington Post. „Zo grappig.”

Martha Riemsma, hoofdredacteur van Tubantia bagatelliseerde in de Amerikaanse krant de „stomme fout”: „In Nederland zijn beide Jon Favreaus niet zo bekend.” En ze reageerde op Favreaus tweet met: „De Nederlandse Iron Man fans, zijn ook geïnteresseerd in uw werk.” 

Volgens Obama’s Favreau is het niet de eerste keer dat hij wordt verward met Iron Man’s Favreau. „Elke dag feliciteren mensen mij op Twitter met de film Chef.”

Toen Favreau in 2013 het Witte Huis verliet, verspreidde zich het gerucht dat ook hij naar Hollywood zou vertrekken. De verwarring is compleet.