Soapy vervolg op kassucces

Zonder veel omhaal gaat The Second Best Exotic Marigold Hotel verder waar de eerste film was geëindigd. Hoe zat het ook alweer met deze romkom voor de rijpere leeftijd? Een groepje pensionado’s vertrekt naar India, in de steek gelaten door de Engelse verzorgingsstaat en met de bedoeling hun levensavond te slijten in een rustiek doch roestig en rafelig hotel dat doet denken aan een utopisch verleden waarvan je hoopt dat ze er niet het Britse kolonialisme mee bedoelen.

Die eerste film was een kassucces, dus daarom is er nu deel twee, waarin alles hetzelfde is, behalve dat Judi Dench een tweede leven is begonnen: haar Evelyn maakt inmiddels carrière als textielhandelaar. Bill Nighy’s Douglas werd aan het einde van deel één door zijn vrouw in de steek gelaten en maakt nu met schooljongensachtige bravoure Dench het hof, en de bitse en racistische ex-nanny Muriel (Maggie Smith) assisteert de immer goedgeluimde Sonny (Dev Patel) bij het runnen van het Marigold. Er zijn zelfs uitbreidingsplannen, en daarom komt er een gevreesde bouwinspecteur op bezoek.

The Second Best Exotic Marigold Hotel is even charmant, maar een stuk rommeliger en voorspelbaarder dan de oorspronkelijke film. Het is een beetje soapy, die herhaling van zetten, een beetje – ze vragen erom – ‘second best’.

    • Dana Linssen