Servië arresteert zeven mogelijke daders van genocide Srebrenica

Voor het VN-tribunaal demonstreren de moeders van omgekomen mannen uit Srebrenica in 2011 tegen Ratko Mladic, de Servische oud-generaal die dan berecht wordt.
Voor het VN-tribunaal demonstreren de moeders van omgekomen mannen uit Srebrenica in 2011 tegen Ratko Mladic, de Servische oud-generaal die dan berecht wordt. Foto ANP / Robin Utrecht

De politie in Servië heeft vanmorgen zeven mensen opgepakt die worden verdacht van het uitvoeren van executies tijdens de volkerenmoord in Srebrenica. Enkele andere verdachten worden nog opgespoord, zo melden bronnen binnen de Servische en Bosnische justitie aan persbureau AP. Ook in omringende landen wordt naar hen gezocht.

De verdachten zijn mogelijk direct verantwoordelijk voor de moord op zo’n 1.000 moslims in een loods in Kravika, een plaats in de buurt van Srebrenica. Het is volgens de aanklagers voor het eerst dat er actie ondernomen wordt tegen de directe daders van de genocide. De Servische hoofdaanklager zegt daarover:

“We hebben nog nooit een misdaad van deze omvang aangepakt. Het is voor Servië erg belangrijk dat we – via deze rechtszaak – een duidelijk standpunt innemen als het om Srebrenica gaat.”

‘Nedjo de Slager’ een van de arrestanten

Een van de zeven arrestanten is de voormalig commandant Nedeljko Milidragovic, bijgenaamd ‘Nedjo de Slager’. Na de oorlog in voormalig Joegoslavië werd hij een succesvol zakenman in Servië, zo schrijft het persbureau. In totaal werden bij de genocide in Srebrenica in 1995 zo’n 8.000 Bosnische moslims vermoord.

Die moorden vonden plaats onder het toeziend oog van Nederlandse blauwhelmen, die in het gebied waren om de moslimenclave te beschermen. De militairen van Dutchbat konden echter geen weerstand bieden tegen de pakweg 2.000 Bosnisch-Servische troepen. De massamoord in Srebrenica is in de ogen van de Verenigde Naties het enige geval van genocide in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog.

    • Joost Pijpker