Saul Goodman ziet dat geld niet altijd gelukkig maakt

Dat geld voor een hoop ellende kan zorgen zag mediaredacteur Rosan Hollak maar weer eens geïllustreerd worden in de zevende aflevering van Better Call Saul, waarin de fantasiewereld van een emotieloze controlfreak afbrokkelde.

Geld. Fijn om te hebben, maar het levert ook gigantische problemen op. Niet voor niets is het een eeuwig terugkerend thema in talloze films en tv-series. Van The Godfather (1972, 1974, 1990) tot aan The Wolf of Wall Street (2013). Van The Sopranos (1999-2007) tot aan Breaking Bad (2008-2013) en Fargo (2014).

Ook in Better Call Saul komt ‘de kwestie geld’ aan de orde. In Bingo, de zevende aflevering, wordt nu wel duidelijk dat de Kettlemans, het echtpaar dat ruim 1,5 miljoen achterover heeft gedrukt, flink gebukt gaat onder het enorme bedrag dat ze ‘ergens’ hebben verstopt. Het is natuurlijk ook bijzonder lastig als je, als braaf ogend gezin uit Albuquerque, ineens vele dollarpakketjes tot je beschikking hebt die je niet op de bank kunt zetten. Tja, wat doe je daar dan mee?

Betsy Kettleman (Julie Ann Emery) heeft in deze aflevering wel een oplossing voor de geldkwestie gevonden: gewoon doen alsof het er niet is. Het levert in deze verder wat trage aflevering van Better Call Saul, een paar hilarische scenes op. Als een klein kind zit Betsy met een stalen gezicht tegenover diverse advocaten - waaronder Saul - en blijft glashard ontkennen dat het geld er is of dat er sprake zou zijn van ‘schuld’. Voor wie de eerdere afleveringen heeft gezien, weet hoe absurd dat is. Bijvoorbeeld omdat Betsy en Saul in aflevering 3 als twee kleine kinderen aan een tas hebben staan trekken waar alle bankbiljetten uitvlogen en Saul vervolgens werd afgekocht met een paar stapeltjes biljetten om zijn mond te houden.

kettlemans

Betsy heeft last van, zeg maar, het bekende ontkenningsgedrag dat kleine kinderen kunnen vertonen: als ik mijn handen voor mijn ogen doe, besta ik niet. Haar hardnekkigheid is bijna ontroerend, ware het niet dat ze zo’n keiharde, emotieloze controlfreak is dat je als toeschouwer toch moet gniffelen als zij en haar suffe echtgenoot door Saul te grazen worden genomen en eindelijk schuld moeten bekennen. Als een klein kind barst Betsy in tranen uit. Niet alleen is ze een leugenaar, haar hele fantasiewereld is afgebrokkeld. Back to reality.

En dat laatste, daar hebben de meeste megalomane gulzigaards op deze aarde last van. Denk aan Tony Montana (Al Pacino) in Scarface (1983), Nucky Thompson (Steve Buscemi) in Boardwalk Empire (2010-2014) en Frank Lucas (Denzel Washington) in American Gangster (2007). Ach, slechteriken te over. Voor de echte filmfreak daarom hier een uitgebreid filmpje met de top 10 films en tv-series waarin te veel geld een probleem vormt voor uiteindelijk, nou ja, iedereen.

< Aflevering 6

    • Rosan Hollak