Reacties op gijzeling Tunesië - ‘destructief terrorisme’

Tunesische veiligheidstroepen nemen hun posities in rondom het nationale Bardomuseum
Tunesische veiligheidstroepen nemen hun posities in rondom het nationale Bardomuseum Foto EPA/Mohamed Messara

Bij een gijzeling in het Bardomuseum in de stad Tunis in Tunesië en de beëindiging daarvan zijn vandaag twintig onschuldige mensen en twee gijzelnemers omgekomen. Onder de doden zijn zeventien buitenlandse toeristen en twee Tunesiërs. Twee of drie verdachten zijn nog voortvluchtig. Lees hier de reacties op de aanslag.

Habib Essid, premier van Tunesië:

“Ons land is in gevaar. We zullen genadeloos zijn bij het verdedigen van ons land. De autoriteiten hebben alle maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat zulke dingen niet meer gebeuren.”

Bert Koenders, minister van Buitenlandse Zaken:

“Het een zoveelste manifestatie van destructief terrorisme, ten koste van onschuldige burgers. Ik leef mee met de nabestaanden.”

Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad:

“De EU en Tunesië zullen niet geïntimideerd worden door terrorisme, thuis of elders. We zullen ons niet laten afschrikken door dergelijke wreedheden.”

Federica Mogherini, EU-buitenlandchef:

“Met deze nieuwe aanslag in Tunis vandaag hebben terroristische organisaties opnieuw landen en mensen rondom de Middellandse Zee getroffen. Door de aanslag zijn we gesterkt in onze vastberadenheid om nauwer samen te werken met onze partners in de strijd tegen terrorisme.”

Een eerder statement dat was uitgegeven namens de Italiaanse veroordeelde nadrukkelijk Islamitische Staat (IS) voor de gijzeling. Dat bericht is later aangepast door de EU.

François Hollande, president van Frankrijk:

“Iedere keer dat een terroristische aanslag wordt gepleegd, zijn we allemaal betrokkenen. Ik denk aan de mannen en vrouwen die op laffe wijze zijn vermoord.”

John Kerry, Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken:

“De Verenigde Staten staan naast het Tunesische volk in deze moeilijke tijden en gaan door met het steunen van de Tunesische overheid in haar pogingen om een veilig, welvarend en democratisch Tunesië te realiseren.”

Matteo Renzi, premier van Italië:

“Dit is een aanslag op een symbolische plaats, een museum, een plaats van de cultuur van een gematigd islamitisch land, dicht bij een even symbolisch gebouw, het parlement, een institutionele plaats, de plaats van de democratie, op een manier die ons allemaal kan treffen.”

Lees meer over de aanslag op nrc.nl.