Particulier keert terug op de beurs

De AEX nadert de 500 punten, buitenlandse beurzen doen het zelfs nog beter. Beleggers die nu geen winst maken, doen iets fout.

Hoger, hoger, hoger. Al sinds oktober is de beweging op de Europese beurzen opwaarts. De AEX naderde deze week even de psychologisch belangrijke 500-puntengrens.

De hoofdverantwoordelijke voor het gunstige beursklimaat: Mario Draghi. De president van de Europese Centrale Bank (ECB) begon deze maand met het opkopen van miljarden aan vooral staatsobligaties. De ECB pompt miljarden in het systeem. En dat sijpelt door naar beleggers.

Die zijn op zoek naar rendement en omdat obligaties steeds minder rente opleveren (Draghi koopt ze op grote schaal op), komen alternatieven in beeld. Dat kunnen bedrijfsobligaties zijn, of onroerend goed, maar met name aandelen zijn aantrekkelijk. Door de extra ECB-miljarden verbeteren de economische verwachtingen. Meer vertrouwen leidt tot meer consumptie. En daar profiteren de meeste beursgenoteerde bedrijven van.

En zij niet alleen. Dit zijn de winnaars van de huidige hausse op de beurs.

1 Particuliere beleggers

Particuliere beleggers profiteren vooral als ze voor de lange termijn beleggen. „Dat maakt dat ze eigenlijk altijd profiteren van dergelijke koersstijgingen”, zegt Hans Oudshoorn, beleggerstrainer bij Alex Vermogensbeheer. Net zoals ze de klappen voelen wanneer de koersen instorten, wat de afgelopen 15 jaar twee maal gebeurde. Het aantal particuliere beleggers is sindsdien flink gedaald. Rond de internetzeepbel in 2000 telde Nederland 1,9 miljoen beleggende huishoudens, blijkt uit cijfers van marktonderzoeksbureau Millward Brown. In juni 2014 waren dat er nog zo’n 770.000: een halvering ten opzichte van de laatste hausse in 2008. „Maar met de stijgende beurs en een aanhoudend lage rente is dat aantal vermoedelijk weer aan het stijgen”, zegt Vladimir den Baars van Millward Brown.

Is het inmiddels te laat om in te stappen? Niet per definitie, zegt Marco Gulpers, hoofd Benelux aandelenanalyse bij ING. „Maar wie nu instapt, moet zich wel realiseren dat de beurs nooit in een rechte lijn omhoog gaat, maar meer met zigzagbewegingen. Er kan ook weer een correctie komen in een omhoog gaande trend. Je moet zeker met een periode van zes tot twaalf maanden vooruit willen kijken.”

2 Brokers

Na de crisis trok een grote groep beleggers zich terug. Daarvoor in de plaats meldt zich een nieuwe, veelal jonge groep beleggers. Daarvan profiteren internetbrokers als BinckBank. Vorig jaar was 40 procent van haar nieuwe klanten jonger dan 30 jaar. Bij Robeco was dat 46 procent. Met name de lage rente doet hen besluiten hun spaargeld van de bank te halen om te beleggen, zegt Oudshoorn. „Sparen betekent nu langzaam arm worden. Zeker in vergelijking met de rendementen die op de aandelenmarkt worden behaald.”

Toch is de lage rente niet de enige verklaring, zegt Lukas Daalder, portfoliohouder bij Robeco. „Deze generatie heeft zelf de financiële gevolgen niet gevoeld van de zware correcties die in 2000 en 2008 hebben plaatsgevonden. Daardoor zijn ze minder angstig nu in te stappen.”

3 Institutionele beleggers

De aandelen die pensioenfondsen en verzekeraars aanschaffen zijn voor de lange termijn. „Als er nu pensioenfondsen zijn die op de beurs géén winst hebben gemaakt, dan hebben die toch iets verkeerd gedaan”, zegt Oudshoorn van Alex.

Maar tegenover de winsten op de aandelenbeurs staan magere resultaten op zowel staatsobligaties als beleggingen in bedrijfsleningen – waar institutionele beleggers die hun risico’s doorgaans spreiden minstens zo veel in beleggen als in aandelen. Hun dekkingsgraden – de verhoudingen tussen de waarde van hun beleggingen en hun betalingsverplichtingen – staan daardoor evengoed onder druk.

4 Bedrijven

Ook bedrijven zelf profiteren van de hoge beurskoersen. Want met waardevolle aandelen kun je ook gemakkelijker overnames doen. Zie chipmaker NXP, dat onlangs de Amerikaanse concurrent Freescale kocht voor 10,6 miljard euro – grotendeels in aandelen.

Optimisme op de beurs is ook aantrekkelijk voor nieuwkomers: na jaren van relatieve stilte wordt nu de ene na de andere beursgang aangekondigd. Gisteren frisdrankfabrikant Refresco nog. En eerder dit jaar maakten de brillenwinkels van GrandVision en drankenmerk Bols een succesvolle gang naar de beurs.

    • Eva Oude Elferink
    • Mark Beunderman