Opluchting en teleurstelling: de reacties op de exitpolls

D66'ers vieren feest in Leiden na een verwachte verdubbeling van het aantal senaatszetels. Foto NRC / Ilvy Njiokiktjien

Verlies bij de coalitie, winst voor de gedogers, een wisselend resultaat voor de oppositiepartijen. De partijleiders reageerden woensdagavond afwisselend opgelucht en teleurgesteld op de exitpolls van de Provinciale Statenverkiezingen. Een overzicht met de belangrijkste reacties.

VVD

Partijleider Mark Rutte:

“Wat hebben we als VVD toch vaak spannende uitslagenavonden. Ook vanavond zijn we weer in de strijd om wie de grootste partij van Nederland wordt. Feit is dat we in de senaat paar zetels lijken te gaan inleveren. Als je ziet waar we vanavond staan in vergelijking met jaar geleden, zijn we op de weg terug en misschien wel de grootste partij van Nederland. En wat daar ook in doorklinkt is dat de economie in Nederland weer beter draait, dat mensen zien dat de export aantrekt en de koopkracht groeit. Dat ziet Nederland en dat zie je ook weer terug in deze uitslag. Het is ook mooi om te zien dat veel Nederlanders willen dat dit kabinet doorgaat. Negentig procent van de VVD-achterban zegt: dit kabinet moet door en dat gaan we dan ook doen.”

Fractievoorzitter in de Tweede Kamer Halbe Zijlstra:

“We moeten erkennen dat we een aantal zetels hebben verloren. Maar ten opzichte van vorig jaar zijn we gegroeid. Dat zien we ook in de economie. Het beleid begint vruchten af te werpen. Dat zien we ook bij de VVD terug. [...] Deze coalitie heeft voor ieder probleem een oplossing verzonnen, dat zal ook nu lukken. Er is geen partij meer die kan zeggen, wij doen niet mee, wij nemen geen verantwoordelijkheid. We hebben heel belangrijk beleid neergezet. Het begint nu te werken. We hebben de haven in zicht. Die haven is economisch herstel.”

PvdA

Partijleider Diederik Samsom:

“Dit was geen makkelijke campagne. De PvdA heeft zich de afgelopen maanden weer van zijn beste kant laten zien. Daar ben ik ongelofelijk trots op. Maar ondanks al die inzet, ondanks ons optimise, ondanks het prille herstel van de economie, zijn we er onvoldoende in geslaagd het vertrouwen van de kiezer te herwinnen. We moeten hiervan bijkomen, maar morgen moeten we er gewoon weer staan. Het gaat goed met Nederland, maar voor veel mensen is het niet goed genoeg. We halen veel mooie resulaten in het kabinet, maar voor veel mensen is het niet mooi genoeg. We hebben verloren, maar we zijn niet verslagen.”

Twitter avatar thijsniemant T Niemantsverdriet Dijsselbloem: teleurstellend resultaat voor #PvdA maar we hebben een goede campagne gevoerd. Beter hadden we het niet kunnen doen
Twitter avatar thijsniemant T Niemantsverdriet Klijnsma: we hadden niet het idee dat we eclatant zouden gaan winnen. Ik ben vandaag jarig dus ik probeer t toch opgewekt te houden #PvdA
Twitter avatar thijsniemant T Niemantsverdriet Sharon Dijksma: dit is gewoon een vervelende uitslag. Pijnlijk. Ik ben geen blij mens, dat snap je natuurlijk wel. #PvdA #PS15

CDA

Partijleider Sybrand Buma:

“Dit wordt een avond die we niet snel zullen vergeten. Het is een spannende avond en het wordt een lange avond. Maar een ding is duidelijk. Nederland heeft grote steun gegeven aan het CDA. Steun voor onze keuzes, lagere lasten , meer banen, meer veiligheid. De CDA-vlag wappert weer in heel veel provincies in Nederland. Iemand vroeg mij: is het CDA weer terug? Mijn antwoord was: We zijn pas net begonnen.”

PVV

Partijleider Geert Wilders:

“Teleurstellend dat we een licht verlies lijden en dat de opkomst erg tegenvalt, waar de PVV altijd veel last van heeft. Ik hoop dat er in de loop van de avond nog een zetel bijkom.”

SP

Partijleider Emile Roemer:

“Wat een geweldige avond. Een historische avond. De derde verkiezingswinst op rij van de SP is binnen. We winnen zo’n 25 procent, van acht naar tien zetels. We zijn definitief de grootste op links.”

Foto ANP / Remko de Waal

Roemer proost met familie tijdens de verkiezingsavond van de SP,. Foto ANP / Remko de Waal

D66

Partijleider Alexander Pechtold:

“Het eigen positieve verhaal heeft gewonnen. Tien zetels in de Eerste Kamer is een fantastisch resultaat. Dit is voor D66 de beste uitslag in 25 jaar. We hebben ingezet op lastenverlichting, om de werkloosheid omlaag te krijgen. De kiezer heeft dat herkend en beloond.”

GroenLinks

Fractievoorzitter Bram van Ojik:

“Vanaf de eerste dag van de campagne hebben we geprobeerd het vertrouwen in GroenLinks maximaal te maken. Dat is gelukt. Deze goede uitslag geeft ons een mooie uitgangspositie om verder te werken aan groene en sociale resultaten.”

Foto ANP / Lex van Lieshout

ChristenUnie-fractievoorzitter Arie Slob spreekt zijn aanhangers toe. Foto ANP / Lex van Lieshout

ChristenUnie

Fractievoorzitter Arie Slob:

“Tot nu toe was het zo dat het kabinet bij ieder onderwerp onze steun moest veroveren en dat blijft zo. We gaan op inhoud het gesprek aan. Voor het kabinet wordt het nog moeilijker met deze uitslag een meerderheid in de Eerste Kamer te krijgen, maar dat is hun probleem. Zo is de realiteit nu eenmaal. Ik hoop wel dat er meer partijen zijn die bereid zijn op inhoud het gesprek aan te gaan. Ik denk daarbij aan GroenLinks en het CDA. Nederland heeft dat nodig.”

Partij voor de Dieren

Partijleider Marianne Thieme:

“Van één naar twee zetels betekent een verdubbeling voor ons in de Eerste Kamer. Steeds meer mensen gaan ons planeetbrede programma waarderen. Door deze uitslag wordt de Eerste Kamer door elkaar geschud. De kleine partijen krijgen daardoor steeds meer invloed.”

    • Marije Willems
    • Pim van den Dool