Op het schiereiland zijn ze economisch nu slechter af

De prijzen zijn verdubbeld, de pensioenen zijn minder waard geworden en de mediavrijheid is aan banden gelegd.

Politiek

De republiek wordt sinds de inlijving geleid door Sergej Aksjonov, een vertrouweling van Poetin. Er is weinig bekend over het verleden van deze oud-militair en voormalig ondernemer behalve dat hij banden zou hebben met de georganiseerde misdaad en als soldaat zou hebben geweigerd trouw te zweren aan Oekraïne toen dit land zelfstandig werd.

Terwijl het parlementsgebouw in februari 2014 bezet werd door militairen zonder insignes – de ‘groene mannetjes’ – liet Aksjonov zich daar tot premier kiezen. Vervolgens organiseerde hij een volksraadpleging waarin de bevolking werd gevraagd of die aansluiting bij Rusland wilde of onderdeel van Oekraïne wenste te blijven.

Na dit zwaar omstreden referendum werd de Krim een federaal district binnen de Russische Federatie. Kiev en het Westen zien de Krim nog steeds als onderdeel van Oekraïne. De annexatie wordt gesteund door slechts elf landen, waaronder Noord-Korea, Cuba, Zimbabwe, Syrië en Venezuela.

Inmiddels is de integratie in het Russische overheidssysteem in volle gang. Er zijn Russische rechters aangesteld en de Russische roebel is het enige wettig betaalmiddel. De Krim heeft een nieuwe grondwet gekregen, grotendeels gemodelleerd naar die van Rusland. Onder Aksjonov is een wet aangenomen die burgers verbiedt zich uit te spreken tegen de annexatie.

Economie

Ondanks Russische beloftes van miljardeninvesteringen hopen de economische problemen zich op. Onder Oekraïens gezag was de Krim al een achtergebleven provincie. Na de annexatie raakte het gebied verder in het slop. Uit een onderzoek van persbureau AP blijkt dat talloze bedrijven door Moskou zijn onteigend. Officiële redenen voor de onteigeningen liepen uiteen: om corruptie en witwaspraktijken tegen te gaan, omdat het bedrijf in kwestie militaire operaties tegen de Volksrepubliek Donetsk zou financieren of zelfs omdat de onderneming ‘de toegang tot nabijgelegen parken blokkeerde’.

Hoewel betrouwbare economische cijfers van de Krim ontbreken, is duidelijk dat de annexatie voor de inwoners grotendeels negatief is uitgepakt. Voedselprijzen zijn meer dan verdubbeld door de afname van de handel en invoering van de roebel, meldt NBC News. Supermarkten worden slechter bevoorraad en de meeste producten zijn duurder geworden, meldt de BBC. Door de inflatie zijn pensioenen en lonen minder waard geworden.

Voor westerse bedrijven werd het moeilijker om zaken te doen. Visa, Mastercard, Paypal, Apple en Amazon vertrokken van de Krim, uit eigen beweging of onder druk van hun eigen of de Russische regering.

Het toerisme, een belangrijke bron van inkomsten, is minstens gehalveerd.

Mensenrechten

Mensenrechtenorganisaties maken veelvuldig melding van mensenrechtenschendingen, intimidaties en treiterijen. Onder meer door de Russische veiligheidsdienst. Het geweld is vooral gericht tegen kritische Oekraïners en Krimtataren, een islamitische etnische minderheid die al eeuwen op het schiereiland woont. Een meerderheid van de Krimtataren boycotte het referendum, sprak zich uit tegen de annexatie en ligt sindsdien overhoop met het nieuwe Russische gezag.

Uit een rapport van de Crimean Human Rights Field Mission blijkt dat meerdere mensen zijn mishandeld, verdwenen of dood teruggevonden, soms met tekenen van marteling. Moskeeën en bibliotheken zijn binnengevallen, vernield en leeggeroofd – omdat er ‘extremistische literatuur’ aanwezig zou zijn.

Ook is het de Krimtataren verboden de massadeportaties van 1944 te herdenken die aan ongeveer 100.000 mensen het leven kostten.

Ook het zwaaien met Oekraïense vlaggen kan kwalijke gevolgen hebben. Eerder deze week meldde de BBC de arrestatie van drie mensen bij een herdenking van de Oekraïense dichter Sjevtsjenko, vanwege het dragen van een Oekraïense vlag.

Persvrijheid

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) sprak deze maand haar bezorgdheid uit over de persvrijheid op het schiereiland. Vertegenwoordigers stelden tijdens een bezoek aan de Krim vast dat journalisten worden geïntimideerd en dat de media die er nog zijn door lokale strijdgroepen onder druk worden gezet. Een medewerker liet na afloop weten dat:

■ Alle Oekraïense televisiezenders vervangen zijn door Russische kanalen.

■ Bloggers en journalisten van ten minste dertien onafhankelijke media zijn bedreigd, fysiek mishandeld, ondervraagd of ontvoerd.

■ Eigendommen van journalisten werden geconfisqueerd of beschadigd en verslaggevers de toegang tot de Krim werd ontzegd.

■ De kantoren van zeker zes mediabedrijven door strijdgroepen zijn binnengevallen. In sommige gevallen werden eigendommen meegenomen.

■ Krimtataarse media hevig worden gecensureerd en dat ook daar kantoren zijn binnengevallen en medewerkers werden gedetineerd.

    • Casper van der Veen