Waarom je baas vaker moet zeggen dat je het écht goed doet

Uit een wereldwijd onderzoek van adviesbureau Oxford Economics en SuccesFactors onder 2.700 werknemers blijkt dat twintigers en dertigers aanzienlijk meer behoefte hebben aan een informeel schouderklopje van de baas dan oudere werknemers. Ongeveer 50 procent wil maandelijks feedback ontvangen, tegenover 40 procent van de mensen die ouder zijn dan dertig.

Logisch, enerzijds. Oudere werknemers hebben nu eenmaal meer werkervaring. Elk kwartaal een onderonsje met de manager is dan al snel voldoende, vinden zij. Toch is dat niet de enige verklaring. Eerdere onderzoeken naar de jongste generatie werknemers toonden al aan dat ze best veeleisend zijn. Wie geboren is tussen begin jaren 80 en eind jaren 90 heeft hoge verwachtingen van hun baan en zichzelf. Ze willen snel doorgroeien, invloedrijke posities innemen en worden daarbij het liefst individueel begeleid.

Voldoen managers op hun beurt aan deze behoefte? Lang niet allemaal, blijkt uit de reacties van de duizenden werknemers, schrijft Karie Willyerd van SuccesFactors in de Harvard Business Review. Minder dan de helft is tevreden met de feedback die ze van hun baas krijgen. Ze willen nu eenmaal meer. Veel meer.

    • NRC