Nu maakt hij écht tijd voor vrouw en kinderen

Foto ANP

Hij beloofde het zijn vrouw en dochter lang geleden: meer tijd met ze doorbrengen. En dus stopt Brent Callinicos als financieel directeur van Uber. In een mail aan zijn bedrijf schrijft hij:

“It is time to do what I have desired for a very long time; time to keep a promise to my wife of not missing another school play, swim meet, or academic achievement of our daughter’s childhood.”

Met de mail - interessant om in zijn geheel te lezen - volgt Callinicos het voorbeeld van Patrick Pichette, óók financieel directeur, maar dan bij Google. Na een inspirerende zonsopgang op de Kilimanjaro kondigde hij vorige week aan meer tijd met zijn vrouw te willen doorbrengen.

“Yeah, I know you’ve heard that line before”, schrijft Pichette.

Maar eigenlijk wil het bedrijf van me af

Inderdaad. Veel topmannen kondigden vóór Pichette en Callinicos al aan te stoppen met hun functie vanwege hun familie. Niet iedereen schrijft daarbij een lang stuk over de balans tussen werk en privé, zoals Pichette. En niet iedereen gaat daadwerkelijk meer tijd aan het gezin besteden.

Want vaak is dat een eufemisme voor: het bedrijf wil van me af. Over Callinicos wordt gespeculeerd dat hij plaats moet maken voor een directeur die Uber bij een beursgang kan begeleiden. En zo zijn er meer, ook in Nederland.

Niet iedereen was trouwens enthousiast over de brief van Pichette van Google. Lucy Kellaway bijvoorbeeld, van onze partner Financial Times. Ze schreef er een stevige column over.

“Duly I read the post, and duly I felt inspired. Not to buy a backpack but to declare that, in the suspect genre of resignation memos, Mr Pichette has composed an instant classic. More than that, he has raised questions about oversharing, false modesty and about the double standards we all have about work and family.”

“‘First, the kids are gone.’This strikes me as a little eccentric — spending time with the family at the very point that the family is no longer there.”

“In other words, this isn’t retirement at all. It’s a mere holiday, after which he is open to further job offers.”

Lees het hele stuk hier.

    • Annemarie Sterk