NOS ontloopt boete van een miljoen voor afspraken met Fox Sports

Foto ANP/ Sander Koning

De NOS hoeft het Commissariaat voor de Media geen boete te betalen van maximaal 1 miljoen euro voor commerciële afspraken met Fox Sports. Het Commissariaat had de NOS een last onder dwangsom opgelegd die vandaag zou ingaan als de publieke omroep een aantal afspraken met de betaalzender niet zou wijzigen.

Het Commissariaat maakte vanmorgen bekend dat de NOS de afspraken heeft herzien. NOS Studio Voetbal zal niet langer automatisch voetbalanalisten van Fox Sports uitnodigen. Bovendien is de afspraak van tafel voor een nieuw NOS-programma dat zou verwijzen naar live uitzendingen van Fox Sports.

Commerciële belangen

Het Commissariaat, dat zegt strenger te willen toezien op de transparantie en onafhankelijkheid van media, stelde eind vorig jaar dat de NOS zich dienstbaar maakte aan de commerciële belangen van Fox Sports. In de ogen van het Commissariaat bood de NOS een platform voor de groei van de betaalzender.

“Voor de kijker was niet transparant dat commerciële beïnvloeding was beoogd”, aldus het Commissariaat vandaag in een verklaring. Nu de NOS de twee genoemde afspraken heeft herzien, overtreedt de omroep iet langer het dienstbaarheidsverbod uit de Mediawet.

Nog niet afgelopen

De zaak rond de uitzendrechten van de eredivisie is hiermee nog niet ten einde. Het brede onderzoek van het Commissariaat naar de activiteiten van de NOS rond het eredivisievoetbal loopt nog door. Dat onderzoek richt zich nu vooral op “andere Mediawettelijke vereisten”, aldus het Commissariaat. Zo moeten bij de publieke omroep redactie en commercie strikt gescheiden zijn.

Het onderzoek is verbreed naar andere partijen, waaronder de STER. Programma-aanbod van de publieke omroep moet op basis van eigen redactionele keuzes en onafhankelijk van commerciële invloeden tot stand komen, aldus het Commissariaat.

De VVD wil dat ook wordt onderzocht of de NOS zijn positie heeft misbruikt door 70 miljoen euro te betalen om drie jaar de samenvattingen van de eredivisie te mogen uitzendingen. Dat was fors meer dan SBS en RTL boden.

Een woordvoerder van het Commissariaat wil niet verder ingaan op de aard en de timing van het onderzoek.

    • Jan Benjamin