NOS-gijzelnemer Tarik Z. in mei voor rechter

De ingang van het pand van de NOS op het Mediapark de ochtend na de gijzeling . Foto ANP / Jerry Lampen

Tarik Z., de negentienjarige man die eind januari met een nepwapen het NOS-gebouw binnendrong, moet op 12 mei voor het eerst voor de rechter verschijnen. Dan is de pro-formazitting, de zaak wordt dan nog niet inhoudelijk behandeld, meldt de NOS.

Het Openbaar Ministerie (OM) maakte bekend dat de eerste inhoudelijke zittingsdag 19 juni plaatsvindt. Tarik Z. wordt verdacht van gijzeling, bedreiging en verboden wapenbezit. Vorige maand verlengde de raadkamer van de rechtbank zijn voorarrest met negentig dagen.

Kortstondige gijzeling

Tarik Z. drong op 29 januari met een nepwapen de studio van de NOS binnen en eiste zendtijd. Na ongeveer een kwartier viel de politie het pand binnen en werd Z. gearresteerd. Premier Rutte noemde de kortstondige gijzeling een “ernstig incident” en “een bizarre en angstaanjagende gebeurtenis.” Hij prees het alerte optreden van de beveiligers en de politie. Volgens de premier had het incident een landelijke impact, “simpelweg omdat er miljoenen mensen naar hebben gekeken.”

    • Maarten Back