Likud-partij Netanyahu duidelijke winnaar bij Israëlische verkiezingen

Premier Benjamin zwaait aanhangers toe na de overwinning van zijn partij bij de Israëlische verkiezingen.
Premier Benjamin zwaait aanhangers toe na de overwinning van zijn partij bij de Israëlische verkiezingen. Foto EPA / Abir Sultan

Even leek het nog een nek-aan-nekrace te worden, maar na het tellen van alle stemmen blijkt de partij van premier Benjamin Netanyahu de Israëlische verkiezingen toch met duidelijk verschil te hebben gewonnen. Zijn centrum-rechtste Likud-partij komt uit op 30 zetels; de voornaamste concurrent – het centrum-linkse Zionistisch Kamp – op 24 zetels.

De verschillen tussen beide partijen zijn daarmee aanmerkelijk ruimer dan gisteravond bij de exitpolls. Volgens een telling kwamen beide partijen toen uit op 27 zetels, op een totaal van 120. Een andere exitpoll bedeelde Likud 28 zetels toe, één meer dan Zionistisch Kamp. Toch claimde Netanyahu al vrij snel de winst.

Twitter avatar DerkWalters Derk Walters #PT Met de toch nog behoorlijk
afgetekende winst van Likud lijkt ook de coalitie duidelijk te worden: rechts-nationalistisch. #Israël

Coalitie buiten Likud om

Al ruim voor middernacht sprak de zittende Israëlische premier op Twitter van een “grote overwinning”, zowel voor Likud als voor de mensen in Israël. Niet lang daarna nodigde hij andere rechtse politici al uit om samen met zijn partij “zo snel mogelijk” een coalitie te vormen.

Hoewel Netanyahu met het gros van de stemmen geteld duidelijk de overhand heeft, weigerde zijn rivaal Isaac Herzog van Zionistisch Kamp het gevecht om te regeren al op te geven. Tegen persbureau Reuters zei hij dat “alles nog mogelijk” is. Herzog sprak naar eigen zeggen met meerdere partijleiders over het vormen van een coalitie buiten Likud om.

Herzog feliciteert Netanyahu

Wel belde Herzog de premier vanochtend op om hem te feliciteren met zijn overwinning. Hij zei volgens persbureau Reuters:

“Een paar minuten geleden sprak ik met premier Benjamin Netanyahu. Ik heb hem gefeliciteerd met zijn prestatie en hem succes gewenst.”

Twitter avatar DerkWalters Derk Walters #PT Dat betekent: Likud, Kulanu, Het Joodse Huis, Yisrael Beitenu en de twee ultra-orthodoxe partijen samen in een ongekend rechts kabinet.

Welke partijen samen gaan regeren moet de komende weken worden besproken onder begeleiding van een formateur. Die wordt aangewezen door president Reuven Rivlin, een partijgenoot van Netanyahu. Toch is het volgens onze correspondent Derk Walters niet vanzelfsprekend dat hij Netanyahu aanwijst: de twee staan niet op goede voet met elkaar.