Mollema kan met goede tijdrit vechten voor podiumplaatsen

Bauke Mollema eindigde als tweede in Tirreno-Adriatico. Bij zijn nieuwe ploeg heeft hij zich verbeterd als tijdrijder.

Een beetje schuchter nog, de omhelzing van Bauke Mollema met zijn nieuwe ploeggenoot Fabian Cancellara gisteren na de slottijdrit in Tirreno-Adriatico. De Beer uit Bern had ouderwets superieur de race tegen de klok gewonnen, en nam na de huldiging de Nederlandse kopman van Trek Factory Racing uitbundig in de armen. Mollema eindigde als tweede in het eindklassement, slechts 18 tellen achter winnaar Nairo Quintana. Mede dankzij een tijdrit die boven verwachting goed ging.

Het trauma van de Tour de France van vorig jaar lag nog vers in het geheugen. Mollema, die in 2013 wél behoorlijke tijdritten reed, ging op de laatste zaterdag af voor het oog van de wereld. Schokschouderend verspeelde de nummer zeven in het algemeen klassement in een tijdsrit van 58 kilometer tussen Bergerac en Périgieux zelfs bijna zijn plaats in de top tien. Zelf gaf hij de schuld vooral aan zijn beroerde tijdritfiets van Bianchi, maar door de Belkin-ploegleiding werd dat excuus hard weggewuifd. Mollema was gewoon niet goed genoeg, klonk onverbiddelijk.

Bij zijn nieuwe ploeg Trek toonde de Nederlandse klassementsrenner afgelopen week in de Italiaanse rittenkoers Tirreno-Adriatico direct zijn kwaliteiten. Bergop was hij de enige die reageerde op een aanval van Quintana, waar toppers als Alberto Contador en de tegenvallende Vincenzo Nibali moesten passen. In één klap won hij het vertrouwen van zijn ploeg, die een dag later in slagorde in zijn dienst reed en hem voorin terugbracht na een lekke band.

Maar een vlakke slottijdrit van tien kilometer? Eerst maar eens het verlies zien te beperken, dacht Mollema vooraf. Natuurlijk, hij had in de winter hard gewerkt met nieuw materiaal en een andere positie op de fiets. „Ik ben erg blij met mijn positie en met de fiets zelf”, vertelde hij gisteren na de tijdrit in San Benedetto del Tronto op de website van zijn ploeg.

Maar dat trauma van de Tour 2014? Vanaf de start ging het gisteren boven verwachting. „Ik hoorde na twee kilometer dat ik bijna dezelfde tijd had als Fabian dat gaf me extra moraal om hard door te gaan.” Aan de tijden van zijn Zwitserse ploeggenoot kon hij in het vervolg niet tippen. Maar ten opzichte van nummer drie in het klassement – de sterke tijdrijder Rigoberto Uran – verloor hij niet. Sterker nog, hij won vier tellen op de Colombiaan. Ook ten opzichte van Quintana won Mollema fors: 21 seconden. „Dit geeft me veel motivatie om harder te trainen en een stap te maken dit jaar. Met een goede tijdrit kan ik vechten voor het podium en grote overwinningen.”