Levenseindekliniek niet blij met ‘gebrek aan nuance’ bij toetsing

De Levenseindekliniek is opnieuw op de vingers getikt. Terwijl ze naar eigen zeggen bijna alles goed heeft gedaan.

De Levenseindekliniek is voor de vierde keer op de vingers getikt door de regionale toetsingscommissie euthanasie. De kliniek zou „onzorgvuldig” gehandeld hebben bij de euthanasie op een hoogbejaarde vrouw, aldus een oordeel dat vandaag gepubliceerd zou worden.

De Levenseindekliniek is ontevreden over het oordeel. Ze vindt het woord „onzorgvuldig” niet terecht en wil een genuanceerder formulering van de uitspraak. De toetsingscommissie euthanasie zegt begrip te hebben voor het bezwaar, en wil hierover met de Levenseindekliniek in gesprek.

Steven Pleiter, directeur van de Levenseindekliniek: „Net als bij de vorige negatieve oordelen hebben wij het gevoel alsof we een examen hebben gemaakt waarbij we 19 van de 20 vragen goed hebben beantwoord. Toch krijgen we een ‘1’ als eindcijfer.”

De casus waarvoor de Levenseindekliniek vandaag op de vingers wordt getikt gaat over een hoogbejaarde vrouw – tussen de 90 en 95 jaar – die al zestig jaar leed aan een ernstige darmaandoening. Zij wilde de laatste maanden van haar leven nauwelijks eten, werd slechtziend, kwam niet meer uit huis en weigerde behandeling. De huisarts wilde de euthanasie niet uitvoeren omdat de vrouw niet terminaal was, en verwees haar naar de Levenseindekliniek. Na enige twijfel kwam zowel de arts van de kliniek als een tweede, onafhankelijke, SCEN-arts tot de conclusie dat euthanasie gerechtvaardigd was.

Uit de uitspraak blijkt dat de toetsingscommissie daarop weinig kritiek heeft. Ze vindt alleen dat de Levenseindekliniek de hoogbejaarde vrouw nóg een keer had moeten bewegen een gespecialiseerde arts te bezoeken, en dat een beter dossier had moeten worden gevormd.

Artsen van de Levenseindekliniek voerden sinds de oprichting in 2012 circa 450 keer euthanasie uit.

    • Enzo van Steenbergen