Kunst markt

Wat Zilveren pocketglobe uit 1731, met foedraal van haaienhuid, aan de binnenzijde bekleed met gravures van sterrenbeelden en hemellichamen. Diameter 7 cm. Op 1 april te koop bij veilinghuis De Zwaan in Amsterdam. Richtprijs 12.000 tot 16.000 euro. Kijkdagen van 19-22 maart. Zie: dezwaan.nl

Bijzonderheid Zakglobes, een uitvinding van de Britse drukker Joseph Moxon, waren vanaf 1670 tot ver in de negentiende eeuw populaire statussymbolen. Meestal gemaakt van papier-maché en gips, en heel soms van zilver of goud. Die exemplaren waren bestemd voor een koning, tsaar of ander notabel figuur.

Goede koop?Stephan Meulendijks van Staetshuys Antiquairs in Amsterdam: „Op foto lijkt ’t een museaal stuk dat je eerder bij een groot veilinghuis in Londen zou verwachten. Dit gaat minimaal 50.000 euro opleveren. Dat het uit de collectie van Van Beuningen (de Rotterdamse havenbaron, red.) komt, kan geen kwaad.”