Knappe comeback van Eric van Sauers

Vier jaar lang heeft Eric van Sauers geen cabaretsolo meer gespeeld. Hij dacht dat hij er, na zes programma’s, op uitgekeken was. Maar nu is hij terug, net vijftig geworden, met een voorstelling die vooral gaat over het tempo waarin de tijd verglijdt: nog dertig actieve jaren, denkt hij – en als je niet uitkijkt, zijn ze zó weg.

Maar het moderne leven houdt hij niet meer bij, aldus Van Sauers. De clubs die er dezer dagen toe doen, kent hij niet meer. De modieuze restaurants waar je heel ongemakkelijk op een extreem lage bank moet zitten, evenmin. Hele nachten doorhalen redt hij ook niet meer; tegenwoordig is hij al om vijf uur ’s nachts moe. Facebook en Twitter heeft hij niet. En als hij belangstelling toont voor een mooie jonge vrouw, is hij tegenwoordig een ouwe viezerik.

Zijn vader heeft besloten niet meer te sms’en, omdat voor hem het „stopmoment” is aangebroken. Geen nieuwigheden meer. En nu komt deze levensmijlpaal ook voor de eens zo energieke zoon nabij. Thuis zal nu de bank wel niet meer plaats hoeven te maken voor een nieuw model, verwacht hij: „Niks meer aan doen. Lekker uitzitten.”

Zo slaat Eric van Sauers ditmaal een geheel andere toon aan. De gespierde stand-up comedian van vroeger is een bedachtzaam cabaretier geworden. Zijn volume is danig gedaald, zijn tempo ook. Ontspannen vertelt hij over de lessen die hij leerde tijdens reizen naar verre oorden, al kan hij bij vlagen toch nog wel op hol slaan om de lachers op zijn hand te krijgen. Dat lukt volop. Zelfs als hij de meest platgetreden cabaretpaden bewandelt – wakker worden in een vreemd bed en op de vlucht slaan, mislukte pogingen om diep in de nacht thuis te komen zonder dat zijn vriendin het merkt, mistasten in een supermarkt – weet hij die verhalen zo beeldend te vertellen dat ze toch weer tot leven komen.

Maar een constant streven is die lach niet meer. Zijn optreden, als altijd geregisseerd door Koos Terpstra, is ook boeiend als de lach af en toe uitblijft. Daar is deze voorstelling knap genoeg voor opgebouwd en mooi genoeg rondgemaakt.

    • Henk van Gelder