Je zou het bijna vergeten. Maar Dave Eggers kan ook tekenen

Wist je dat al? Dave Eggers is, naast schrijver en uitgever ook grafisch ontwerper. Vijftien tekeningen van de Amerikaanse auteur van What is the What en The Circle worden vanavond in Amsterdam geveild. De opbrengst gaat naar een goed doel. Hier een voorproefje.

Een van de tekeningen van Dave Eggers die vanavond in Amsterdam geveild zal worden voor een goed doel. Foto Selin Kuscu

Dave Eggers is, naast schrijver en uitgever ook grafisch ontwerper. Vijftien tekeningen van de Amerikaanse auteur van What is the What en The Circle worden vanavond in Amsterdam verkocht. De opbrengst gaat naar een goed doel. Hier een voorproefje.

Eggers ontving gisteravond de Amnesty Leerstoel aan de Universiteit van Gent voor zijn humanitaire werk. Vandaag brengt de Amerikaanse schrijver een ‘flitsbezoek’ aan Amsterdam om de verkoop van zijn tekeningen bij te wonen, te signeren en Nederlandse fans te spreken.

Veiling

In 2010 werden tekeningen van Eggers, met daarop een ‘dier in gesprek met God’, nog geveild in New York. De tekeningen, zo’n 40 bij 60 centimeter groot, werden voor een bedrag van 1200 dollar per stuk verkocht, omgerekend zo’n 1100 euro.

De vijftien tekeningen die vanavond in Amsterdam, op het kantoor van Eggers’ Nederlandse uitgever Lebowski worden aangeboden, gaan voor rond de 850 euro van de hand. En de opbrengst gaat, net als bij de veiling in New York, naar een goed doel.

Manet

In 2010 werden de tekeningen van Eggers voor het eerst gebundeld in het boek It Is Right to Draw Their Fur: Animal Renderings, uitgegeven door Eggers’ eigen uitgeverij McSweeney’s. Hij wilde als kind al graag tekenenen, legt hij in dat boek uit.

“Als kind tekende ik heel veel”, herhaalde hij in 2012 in The New York Times. Eigenlijk wilde hij schilder worden. In navolging van zijn grote voorbeeld: Édouard Manet.

Hieronder twee van de vijftien tekeningen van Eggers die vanavond in Amsterdam verkocht gaan worden.
image1
IMG_2986

    • Roderick Nieuwenhuis