Het gaat geweldig op de beurs, wie profiteert daarvan?

Foto ANP

Hoger, hoger, hoger. Al sinds oktober is de beweging op de Europese beurzen opwaarts. De AEX naderde begin deze week even de psychologisch belangrijke 500-puntengrens. Met dank aan: Mario Draghi. De president van de Europese Centrale Bank (ECB) begon deze maand met het opkopen van miljarden aan vooral staatsobligaties.

Beleggers zoeken naar rendement en met name aandelen zijn aantrekkelijk. Dat zit zo: door de extra ECB-miljarden die beschikbaar zijn, verbeteren de economische verwachtingen. Meer vertrouwen, meer consumptie. En daar profiteren de meeste beursgenoteerde bedrijven van.

En zij niet alleen. Dit zijn de winnaars van de huidige hausse op de beurs.

1. Particuliere beleggers

Particulieren beleggen veelal op de lange termijn. “Dat maakt dat ze eigenlijk altijd profiteren van dergelijke koersstijgingen”, zegt Hans Oudshoorn, beleggerstrainer bij Alex Vermogensbeheer. Net zo zeer als ze de klappen voelen wanneer de koersen instorten, wat de afgelopen vijftien jaar twee maal gebeurde.

Rond de dotcom-zeepbel in 2000 telde Nederland 1,9 miljoen beleggende huishoudens, blijkt uit cijfers van marktonderzoeksbureau Millward Brown. In juni 2014 waren dat er nog zo’n 770.000.

Is het inmiddels te laat om nog in te stappen? Niet per definitie, zegt Marco Gulpers, analist beleggingen bij ING.

“Maar wie nu instapt, moet zich wel realiseren dat de beurs nooit in een rechte lijn omhoog gaat maar meer met zigzagbewegingen. Er kan ook weer een correctie komen in een omhoog gaande trend. Je moet zeker met een periode van zes tot twaalf maanden vooruit willen kijken.”

2. Vermogensbeheerders en beleggingsbanken

In de crisis trok een grote groep beleggers zich terug. Daarvoor in de plaats staat nu een nieuwe, veelal jonge groep beleggers op. Daarvan profiteren bedrijven als online broker BinckBank. Vorig jaar was 40 procent van zijn nieuwe klanten jonger dan dertig jaar.

Met name de lage rente doet hen besluiten hun spaargeld van de bank te halen om te beleggen, zegt Oudshoorn. “Sparen betekent nu langzaam arm worden. Zeker in vergelijking met de rendementen die op de aandelenmarkt worden behaald.”

Toch is de lage rente niet de enige verklaring, zegt Lukas Daalder, CIO Investment Solutions bij Robeco. “Deze generatie heeft zelf de financiële gevolgen niet gevoeld van de zware correcties die in 2000 en 2008 hebben plaatsgevonden. Daardoor zijn ze minder angstig nu in te stappen.”

3. Institutionele beleggers

De aandelen die pensioenfondsen aanschaffen zijn voor de lange termijn. “Als er nu pensioenfondsen zijn die op de beurs géén winst hebben gemaakt, dan hebben die toch iets verkeerd gedaan”, zegt Oudshoorn. Doet de beurs het goed, dan heeft dat positieve gevolgen voor hun dekkingsgraad: de verhouding tussen de waarde van hun beleggingen en de omvang van hun betalingsverplichtingen.

4. De bedrijven zelf

Als aandelen van beursgenoteerde bedrijven meer waard worden, geeft dat die bedrijven extra armslag. Het Nederlandse chipbedrijf NXP Semiconductors kocht onlangs de Amerikaanse concurrent Freescale voor 10,6 miljard euro, bestaande uit cash en krediet, maar vooral uit eigen aandelen.

Nog net geen gescheurde trommelvliezen na die slag van GrandVision-CEO Theo Kiesselbach op de gong #Euronext

Een foto die is geplaatst door Bo&Caro (@boencaro) op

Ook is dit een aantrekkelijk moment voor nieuwkomers. Frisdrankfabrikant Refresco stond eerst te koop, maar denkt nu met een beursgang meer op te kunnen halen. Onder meer brillenwinkelketen GrandVision en drankenmerk Bols profiteerden onlangs bij hun beursgang van het positieve sentiment onder beleggers.

Zijn er ook verliezers?

Bijna niet, zeggen Oudshoorn en Daalder. Op een paar individuele aandelen als Imtech na. Ja, en de beleggers die de afgelopen jaren dachten, “laat maar zitten”. Die hadden misschien toch een wat langere adem moeten hebben.

    • Eva Oude Elferink
    • Mark Beunderman