Je kunt nog een paar uur stemmen. Deze stemhulpen loodsen je erdoorheen

Foto ANP / Lex van Lieshout

Juist. Eigenlijk is dit in zekere zin een wijzer over stemwijzers. We helpen je kiezen welke stemhulp te gebruiken voordat je vandaag het stemhokje instapt. Want er zijn inmiddels zo veel stemhulpen - Kieskompas, Stemwijzer, Cannabis Kieswijzer, StemTinder - dat het misschien moeilijk kiezen is uit het aanbod.

De invloed van de (twee grote) stemhulpen is bij elke verkiezing groot. Miljoenen kiezers vullen ze in, en één op de vijf kiezers laat zijn keuze bepalen door de uitkomst. Dat zijn de serieuze stemhulpen. Maar je hebt natuurlijk ook de ludieke of one-issue-’stemhulpen’. We zetten er een aantal op een rijtje:

De Stemwijzer, de stemhulp van ProDemos, het ‘huis voor democratie en rechtsstaat’ dat voortkomt uit het Instituut voor Publiek en Politiek, kan worden ingevuld voor stemadvies voor de Provinciale Staten en de Eerste Kamer. Vooral dat laatste is opmerkelijk, omdat de leden van de Senaat indirect worden gekozen, door de Statenleden die vandaag worden gekozen.

Het Kieskompas, in 2006 ontwikkeld door politicoloog André Krouwel van de Vrije Universiteit (VU), kan worden gebruikt voor de Waterschapsverkiezingen. Het Kieskompas voor de waterschapsverkiezingen bereikte vanochtend de 1 miljoen bezoekers en werd vlak voor de verkiezingen 62.000 keer per uur bezocht.

Twitter avatar Kieskompas Kieskompas Nu zitten we op ruim 62.000 per uur en we naderen de 900.000 bezoekers! Extra servers up and running! @waterschappen #kieskompas

DeStemVan is nog een algemene kieshulp. Bezoekers kunnen zich laten adviseren over de Provinciale Staten en de Eerste Kamer. Ook hier krijg je verschillende stellingen (20 en 23), te beantwoorden op een schaal tussen ‘helemaal eens’ en ‘helemaal niet eens’. Bij elk thema kun je gelijk zien waar de partijen staan. Deze stemhulp wordt gemaakt door Necker Interact BV, zusterbedrijf van onderzoeksbureau Necker van Naem. Ze maakten zelfs een wervend filmpje om de zwevende stemhulpkiezer naar hun site te trekken.

Twitter avatar NeckervanNaem Necker van Naem #kieskompas of #stemwijzer niet bereikbaar? http://t.co/yzpQouyLxg voor de Provinciale Staten #PS15 #stemhulp #verkiezingen

PS2015 Stemhulpverslaafd.. from Necker van Naem on Vimeo.

StemTinder werkt ongeveer zoals de datingapp Tinder: je kiest je provincie en krijgt dan de kandidaten daar te zien, zonder te weten voor welke partij hij/zij verkiesbaar is. Het gaat erom of de persoon je aanstaat of niet. Je kunt kiezen tussen kruisje en hartje, niet leuk en leuk. Niet serieus bedoeld natuurlijk, maar toch hebben veel mensen deze stemhulp voor de grap al gebruikt. De uitkomst komt in de vorm van ‘U vindt deze partij het aantrekkelijkst’. De makers zijn van het VPRO-programma Zondag met Lubach.

Dan is er nog de cannabiskieswijzer van de Stichting Maatschappij en Cannabis. Op de site kun je je provincie kiezen. Daarna volgt een lijst van partijen en (linkjes naar) hoe zij denken over het Nederlandse drugsbeleid.

De PrivacyBarometer, waarvan de initiatiefnemers vinden dat de privacy de afgelopen tien jaar sluipenderwijs is afgenomen, heeft een stemhulp in het leven geroepen voor mensen die dit thema belangrijk vinden. Bezoekers kunnen op stellingen (bijvoorbeeld ‘het is goed dat de gemeente meer van u weet, want dan worden de zorg en de hulpverlening voor kwetsbare burgers beter en goedkoper’) reageren met ‘eens en oneens’.

Voor de dierenliefhebbers is er de stemhulp van de Dierencoalitie, gemaakt door de samenwerkende dierenwelzijnsorganisaties. De twaalf stellingen zijn de beantwoorden met ‘mee eens’, ‘oneens’ en ‘geen mening’. Kiezers kunnen een extra vakje aangeven of ze de stelling belangrijk vinden.

    • Laura Klompenhouwer