In de put met dat schaap

Foto VYACHESLAV OSELEDKO/AFP

Kok-boru is net polo, alleen dan niet met een gelakt balletje, maar met een dood schaap. En de speler dient het schaap niet tussen twee palen te mikken, zoals de bedoeling is voor het balletje bij polo, maar moet hem in een put smijten. Gisteren speelden Kirgizische teams de traditionele sport weer in Bisjkek, de hoofdstad van Kirgizië. Daar wordt het spel regelmatig ook met geiten gespeeld. De traditie zou begonnen zijn onder jagende nomaden die wilden laten zien wie het snelst een prooi naar het dorp kon brengen. Tegenwoordig speelt men kok-boru met twee teams van elk vier spelers op paarden (elk team wordt daarnaast nog eens bijgestaan door zes wisselspelers). Een wedstrijd duurt twee keer twintig minuten. Het begint met een schaap op de grond. Spelers moeten het schaap van de grond rapen, het op het paard tillen en het vervolgens onder de arm naar de put van de tegenstander voeren. Onderweg probeert de tegenstander het schaap af te pakken. Valt het schaap weer op de grond, dan is de regel dat degene die het schaap opraapt niet geslagen mag worden door de tegenstander. Kok-boru staat in Kirgizië bekend als een moeilijk spel.